Články
25.08.2011 - Iva Veselá
Mnohé šunky moc masa neviděly
Mnozí z nás si stále nezvykli kupovat kvalitní potraviny a raději kontrolují cenu. U šunky platí známé pořekadlo: "Za málo peněz, málo muziky".
Šunka a obsah masa
Obsah svaloviny v šunce tvoří kýta, což je část zadní čtvrtky vepřového masa. Vepřová kýta není levná záležitost, proto i kvalitní šunka s vysokým podílem kýty nemůže být levná. Dnes si můžete koupit 1 kg šunky za 70 Kč, ale také za 400 Kč. Cena tedy většinou jasně určuje kvalitu produktu.
Jakostní skupiny
Při výběru dbejte na tzv. jakost šunky - jakost vypovídá o tom, kolik procent masa obsahují. Čím více masa, tím samozřejmě lépe, jelikož obsahuje více čisté svaloviny. Šunka s nejvyšší jakostí mívá téměř 20% bílkovin, nejobyčejnější šunka, která je přibarvena doplněna rostlinnými bílkovinami, může mít i 7% bílkovin. Obsah svaloviny se odrazí nejen na ceně, ale také na chuti - vysokojakostní šunky jsou o poznání chutnější.
šunka nejvyšší jakosti.
- šunka výběrová - nejlepší šunky s vysokým podílem svaloviny, zákaz používání barviv
- šunka standardní - šunka s nižším obsahem svaloviny (cca 10 - 13%), kýta může být rozsekaná, může obsahovat barviva
- šunka konzumní - velmi nízký podíl savloviny, většinou obsahuje barviva a sójovou bílkovinu
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Chuť šunky
Šunka by měla mít výrazně masovou chuť. Pokud má blátivou konzistenci, chutná po jiné příměsi nebo koření, obsahuje hodně vody nebo tuku, platíte zbytečně za podřadné potraviny. Proto bedlivě sledujte obaly potravin, kde se více dozvíte o jejím složení. Obsah svaloviny by měl být u kvalitní šunky více než 90%.
Dávejte si také pozor na název šunky. Označení "šunka" může mít jen šunka z vepřové kýty. Pokud byla vyrobena z jiného masa, musí být název masa součástí názvu šunky nebo jinou formou označeno na obalu (např. Krůtí šunka).
Klamání spotřebitele
Ne vždy se setkáte se správným označením šunky. Pokud šunka nese název "výběrová", tedy nejvyšší jakosti, a stojí pouze 100 Kč/kg, hned zbystřete - něco není v pořádku.
Click here to getImages &
Ham Pictures - Pictures
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pětiČtěte také:
BIO IKEAČerná rýže boduje v antioxidantech
dTest - Která mléčná čokoláda je nej?
Konopná a lněná mouka - vyzkoušejte také!
Mozek jako největší podvodník na světě
Diskuze
Řadu let uzeniny nejíme a tudíž nekupujeme,ale stále sleduji dění kolem její kvality,v obchodě ze zavědavosti čtu obaly a tudíž dokáži posoudit kvalitu šunky-podíl masa.Je velmi mizerná.A když mám možnost čichově posoudit vůni šunky,vůbec nelahodí mému nosu.Ač jsem mým již dospělým dětem dávala dříve uzeniny,jsem ráda,že je vyřadili ze svého jídelníčku:-)
31.08.2011 08:50