Články
18.10.2012 - Iva Veselá
Konopná a lněná mouka - vyzkoušejte také!
Používáte jen pšeničnou mouku? Kromě zdravé špaldové, pohankové nebo žitné je užitečné rozšířit obzory dále a udělat si v kuchyni místo na další druhy "mouky", které v sobě skýrvají přímo nutriční bohatství. Tímto mám na mysli mouku ze lněných a konopných semínek.
Mouka je to v nepravém slova smyslu, jelikož není z obilniny, ale ze semínek bohatých na vlákninu a omega-3 mastné kyseliny a bílkovin, kterých máme ve stravě žalostný nedostatek.
Konopná mouka a její výroba
Mouka se získává jednoduše namletím konopných semínek, která jsou zbavena oleje. Tím se prodlouží trvanlivost mouky, jelikož olej po nějaké době začne žluknout. Konopná mouka má mnoho plusů:
- zdroj rostinné bílkoviny (vhodná pro vegany)
- vhodný doplněk výživy pro sportovce a vegetariány
- 100 g mouky obsahuje 30 g bílkovin (více, než maso)
- obsahuje velmi nízké množství sacharidů (1,4 g)
- extrémně vysoký zdroj vlákniny (47 g/100 g)
- bohatý zdroj vitamínů B a hořčíku i kyseliny listové
- použití - pečivo, palačinky, omáčky, zahuštění pokrmů,...
Nutriční hodnoty konopné mouky:
Energie 1198 kJ / 290 kcal
Bílkoviny 30 g
Sacharidy 1,4 g (z toho cukry 1,4 g)
Tuky 7,9 g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,0 g)
Vláknina 47 g
Sodík <0,1 g
Vitamin B1 1,1 mg (100 % DDD)
Vitamin B2 0,3 mg (21 % DDD)
Vitamin B6 1,2 mg (86 % DDD)
Niacin (vit. B3) 9 mg (56 % DDD)
Kyselina listová 280 µg (140 % DDD)
Hořčík 760 mg (203 % DDD)
Vápník 120 mg (15 % DDD)
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Lněná mouka a její výroba
Mouka se získává také mletím lněných semínek zbavených oleje, čímž se prodlouží její trvanlivost. Chuť mouky je neutrální a má stejně jako lněné semínko bobtnat a působit lehce projímavě. Je proto důležité doplňovat jídelníček o tekutiny, které se na lněné semínko navážou. Vzhledem k účinkům mouky se doporučuje konzumovat cca 1 polévkové lžíce mouky denně.
- zdroj rostinné bílkoviny (vhodná pro vegany)
- vhodný doplněk výživy pro sportovce a vegetariány
- 100 g mouky obsahuje 40 g bílkovin (2x více, než maso)
- obsahuje velmi nízké množství sacharidů (1,4 g)
- extrémně vysoký zdroj vlákniny (34 g/100 g)
Nutriční hodnoty lněné mouky:
Energie 1346 kJ / 323 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 3,9 g (z toho cukry 3,8 g)
Tuky 8,8 g (z toho nasycené mastné kyseliny 0,9 g)
Vláknina 34 g
Sodík <0,1 g
Vitamin B1 1,1 mg (100 % DDD)
Vitamin B6 1,2 mg (86 % DDD)
Kyselina listová 280 µg (140 % DDD)
Hořčík 760 mg (203 % DDD)
Vápník 120 mg (15 % DDD)
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Barevné hrnce v kuchyni aneb veselé vařeníJak se žije bio? Od dojení k papírování
Krokodýlí maso v našem jídelníčku
Málo známá rizika populární bezbolestné liposukce
Pudingy bez lepku
Diskuze
Lněná mouka
Dobrý den, lze péct z těchto surovin vánoční cukroví? Děkuji Jinak lněnou jsem koupila v Kauflandu.
30.11.2015 13:11Dobry den,chci se zeptat kde se da lnena moika koupit. Diky za info SK
20.09.2014 05:42velice rada bych se informovala, kde se dá koupit lněná a konopná mouka. moc dekuji Monika Veselá
16.06.2013 21:07