Články
03.10.2013 - Iva Veselá
dTest - Dětské šunky jsou opět propadákem
Pokud si myslíte, že potraviny pro děti budou dietnější než potraviny bez takového označení, pak vás náš test šunky vyvede z omylu. Co do obsahu soli předběhly tyto takzvané „šunky pro děti“ polovinu z dalších testovaných šunek. Jedna z nich dokonce byla druhou nejslanější mezi všemi. Po chuťové stránce také neoslnily, v porovnání s ostatními představovaly průměr. Ze všech 16 šunek hodnotitelům bez výhrad chutnala pouze jediná, a ta byla z Německa.
Do testů jsme zařadili 12 vepřových šunek nejvyšší jakosti a čtyři výběrové s označením pro děti. Chemickými analýzami jsme nejprve hledali náhražky masa, které pro výrobky těchto jakostních tříd nejsou povolené. Zakázaný škrob, mouku ze sóji nebo z obilí laboratorní zkoušky neodhalily. Prokázána nebyla ani přítomnost strojně odděleného masa, tzv. separátu, ať drůbežího či jiného.
Naštěstí bez barviv
V žádném z testovaných výrobků se nenašla barviva, která v těchto šunkách nesmí být. Šunka, je-li správně vyrobena, má přirozeně růžovou barvu. V senzorické části testu se však ukázalo, že požadavek na masově růžovou barvu šunky nesplnily čtyři výrobky, které byly shledány jako světlé nebo bledé.
Tápete ve výběru potravin a nevíte, co jíst? Kontaktujte našeho výživového poradce!
Tip výživového poradce
Šunka může nést označené pouze vepřová. Výrobky z ostatních druhů masa by se měly nazývat jinak, např. nářezy. Šunky by měly obsahovat více jak 90 % masa a maximálně 2-3% tuků.
Méně masa, než je na obalu
Laboratoř současně ověřovala, zda je v šunkách předepsaný obsah čisté svalové bílkoviny. Požadované množství v závislosti na jakostní třídě splnily všechny šunky. Na druhé straně však některé testované výrobky obsahovaly méně masa, než bylo deklarováno na obalu, přičemž ve dvou případech činil rozdíl v neprospěch spotřebitele takřka jedenáct procent.
Dětské šunky propadly
Zklamáním testu byly tzv. šunky pro děti, které obsahovaly více sodíku než mnohé ostatní šunky testu a jedna z nich byla druhým nejslanějším výrobkem. I v nich byly konzervanty a stabilizátory. V senzorickém testu na dětských šunkách vadila nakyslá, slanější chuť a tužší či gumovitá konzistence. Všechny měly vlhký povrch a dvě z nich byly i vodnaté.
Více na www.dTest.cz.
Chci se objedat do výživové poradny na konzultaci >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
BIO IKEAJak se žije bio? Od dojení k papírování
Kolostrum a jeho účinky
Sebediagnostika dráhy plic a tlustého střeva
Tipy na prodej lahůdek v Praze