Články

 

22.09.2014 - Iva Veselá

Zdravé potraviny, které zabijí vaše zvíře

2572N2Z.jpg
Avokádo, čokoláda a oříšky dokáží zvířata usmrtit.

 

Fakt, že jídelníček člověka a domácích mazlíčků je rozdílný je jasná věc. Někdy ale chceme svým miláčkům udělat radost a dopřát jim zdravé dobroty. Taky pejskům občas dáte nějakou mlsotu od stolu? Někdo to svádí mu dopřát, ale ne všechno, co pro je pro nás chutné a zdravé, je zdravé i pro zvířata. Některé potraviny obsahují vysoké množství látek, které ve zvířecím organismu působí silně toxicky. Může tak dojít ke zdravotním problémům zvířete až k akutnímu selhání orgánu, například ledvin. Třeba čokoláda dokáže vašeho psa vcelku spolehlivě usmrtit.

Za jedny z nejvíce nebezpečných potravin lze považovat právě naši oblíbenou čokoládu a avokádo.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

2565NTB.jpg

Avokádo je skvělým zdrojem nepostradatelných mastných kyselin. Je důležitou složkou potravy, zejména pro vegetariány, sportovce a pro ty, kteří z nějakého důvodu nemohou konzumovat živočišné tuky. Obsahuje totiž až 20% tuku, který je z valné části zastoupen ve formě zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin.

 

 

 

 

Potraviny nebezpečná pro zvířata

Existuje poměrně hodně potraviny, které byste mazlíčkům neměli dopřávat. Na druhou stranu předpokládám, že váš pes nejí kus avokáda denně a podobně. Nicméně je třeba dávat pozor, co mu dáváte. Zvířata dokáží ohrozit tyto potraviny:

  • cibule, česnek
  • čokoláda - stačí 15-20 g čokolády na 1 kg váhy zvířete a následky budou smrtelné (může za to theobromin, který způsobí křeče, průjmy, zvracení a zrychlení tepu zvířete)
  • rozinky
  • avokádo - obsahuje nebezpečnou látku persin (nebezpečné pro psy, kanárky, papoušky...)
  • hroznové víno
  • brambory
  • vlašské ořechy - bývají napadené plísněmi
  • muškátový oříšek
  • syrové vaječné bílky
  • sůl - může dojít k tuhnutí jater
  • příliš sladké nebo příliš tučné potraviny nebo jídla
Nebezpečný persin v avokádu

S dovolením přikládám zde část článku Prof. RNDr. Jiřího Patočky (Toxicology.cz):

Hned na začátek mohu čtenáře uklidnit, že člověku tento toxin žádné problémy nezpůsobuje a v množstvích, které odpovídají běžně konzumovaným dávkám avokáda, je pro člověka nejedovatý. Nebezpečné látky jsou navíc obsažení spíše v listech rostliny nebo v jádře plodu, nikoliv však v dužnině, kterou jíme (Sneh a Gross, 1981). Ze zemědělské praxe je ale známo, že u dobytka, který okusuje listy avokáda, může se v době laktace vyvinout neinfekční mastitida a agalakcie. Nekrotickými změnami mohou být postiženy nejen mléčné žlázy, ale také srdce (Oelrichs et al., 1995). Za kardiotoxicitu avokáda by mohly být zodpovědné acetogeniny, ale experimenty prováděné na izolovaném srdci pouze s extraktem obohaceným acetogeniny, neumožnují dělat validní závěry (Silva-Platas et al., 2012). Otravy avokádem byly ale popsány také u koz, ovcí a koní a snad i u psů (Buoro et al., 1994).

Testy akutní a subakutní toxicity na laboratorních potkanech ukázaly, že u zvířat, kterým byl podáván vodný extrakt semen avokáda, nebylo možno prokázat projevy toxicity až do dávky 10 g extraktu/kg. U zvířat také nebyly nalezeny biochemické nebo hematologické změny, které by svědčily pro otravu (Ozolua et al., 2009). Naproti tomu u mladých potkanů, kteří byli po 4 týdny krmeni stravou s 10 % avokádového oleje, byl pozorován zpomalený růst, tučnění jater a zvýšení jaterních enzymů (Werman et al., 1989).

Brazilští autoři (Leite et al., 2009) nedávno zjistili, že extrakty z avokáda (hexan nebo methanol) jsou toxické v testu se žábronožkou solnou (Artemia salina) - LC50 16,7 mg/mL pro hexanový extrakt a 8,87 mg/mL pro methanolový extrakt z avokádových semen. Larvicidní účinek u komára Aedes aegypti byl charakterizován hodnotami LC50 16,7 mg/mL pro hexanový extrakt a 8,87 mg/mL pro methanolový extrakt ze semen.

Z acetogeninů avokáda byly izolovány a charakterizovány dvě substance – persin a persenon A (Carman a Handley, 1999; Kim et al., 2000). Jedná se o látky rozpustné v tucích, strukturně podobné mastným kyselinám. Persin vykazuje protiplísňovou aktivitu, ve vysokých dávkách je toxický pro savce a byl testován jako látka s možným využitím v terapii rakoviny prsu (Brooke et al., 2011). Jeho cytotoxický účinek je podobný tamoxifenu a mezi oběma látkami je synergistický účinek, takže doplnění terapie tamoxifenem o persin vede ke snížení jeho terapeutických dávek a snížení nežádoucích účinků (Robert set al., 2007). Persenon A brzdí expresi inducibilní formy syntázy NO a cyklooxygenázy v makrocytech a tvorbu peroxidu vodíku (Kim et al., 2000).

 

2458M2I.jpg

 

(Foto)


Hodnocení článku

Hodnotili 3 čtenáři průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

EU zakázala Čechům užívat byliny. Při nemoci letos jen s chemií 
Fytoestrogeny - založeno na důkazech 
Chufa - další oříšek do kuchyně 
Kokosový cukr 
Lži o potravinách - další odhalení člověkem z branže 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny