Články
24.04.2013 - Iva Veselá
Mlsná seznamka: Pražená kukuřice
Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá.
Téma dne: Pražená kukuřice (Canchita)
Slaná křupavá kukuřice
Kukuřice je nutričně velmi bohatou potravinou. Řadíme ji k neobyčejně zdravému zdroji důležitých látek a energie pro náš mozek a celé naše tělo.
Kukuřičná zrna mají neobvykle vysoký obsah vitamínů skupiny B, thiaminu (B1), biotinu (B3), kyseliny pantotenové (B5) a kyseliny listové (B9). Všechny tyto vitamíny jsou nezbytné pro správnou funkci našich orgánů a metabolické procesy organismu. Z minerálů jsou v kukuřici zastoupeny hlavně železo, hořčík, zinek, mangan a selen, nepostradatelné stopové prvky, ovlivňující např. krvetvorbu, okysličování buněk, správnou hladinu hormonů, plodnost, potenci, zdravou pleť a pěkné vlasy.
Významný zdroj vlákniny napomáhá optimálnímu zažívání a činnosti střev. Obsahuje významný podíl cukrů - konkrétně glukózu, která je zdrojem energie pro naši vitalitu (pozor na množství, protože v nadbytku tento typ sacharidů způsobuje obezitu), a rovněž bílkovin a nenasycených mastných kyselin.
Chcete zhubnout nebo vás zajímá zdravé stravování? Kontaktujte odborníka na výživu.
Vliv kukuřice na náš organismus
- podporuje okysličení a růst tělesných buněk
- posiluje srdce
- podporuje krvetvorbu
- udržuje správnou hladinu hormonů
- posiluje imunitní systém
- má pozitivní vliv na plodnost
- zvyšuje pohlavní výkonnost (potenci)
- podporuje látkovou výměnu
- udržuje zdravou pleť, kůži, nehty a vlasy
- zlepšuje výkon mozku, soustředění
- posiluje nervy, odbourává stres
- zlepšuje náladu (díky vitamínům B)
- zlepšuje stav vazivových tkání
Pražená kukuřice (Canchita)
Pražená kukuřice se hodí ke slané dopolední svačince.
O produktu:
- Bez barviv, bez konzervačních a aromatických látek
- Významný zdroj vlákniny
- Přirozeně bez lepku
- Bez cholesterolu
- Tuky – velmi nízký obsah nasycených mastných kyselin
- Obsah polynenasycených mastných kyselin
- Zdroj vitamínů (B)
- Zdroj minerálů (zejména železo, hořčík, zinek a mangan)
Nutriční složení na 100 g:
Energie: 1819 kJ
Bílkoviny: 7,4 g
Sacharidy: 46,3 g
Tuky: 20,4 g
Vláknina: 19 g
Cena: 26 Kč
Popcorn
Víte, že...?
Popcorn, počeštěně popkorn, pražená kukuřice nebo pukance, je pokrm z kukuřice. Popcorn se připravuje zahříváním zrnek kukuřice, což způsobuje jejich puknutí. Každé zrníčko popcornu obsahuje malé množství vody uvnitř kruhu z měkkého škrobu. Měkký škrob je obklopen tvrdým vnějším povrchem zrníčka. Jak se zrníčko zahřívá, začne se voda měnící se v páru roztahovat a tlak působící na tvrdý škrob narůstá. Nakonec tvrdý povrch povolí a popcorn tak pukne. Jak puká, měkký škrob uvnitř popcornu se nafoukne a vyprskne, čímž obrátí zrníčko naruby. Pára uvnitř zrníčka se uvolní a hotový popcorn je na světě!
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.17 bodů z pětiČtěte také:
Mlsná seznamka: Amarantové lupínkyMlsná seznamka: Lyofilizované ovoce
Mlsná seznamka: Mořské řasy k přímé konzumaci
Mlsná seznamka: Naklíčená pohanka
Mlsná seznamka: Ovocná tyčinka BIO (Allos)
Diskuze
Canchitu mohu jen doporučit, nejenom pro exotické křupání s přáteli u vína...
13.08.2014 22:36