Články
06.11.2013 - Iva Veselá
Mlsná seznamka: Naklíčená pohanka
Seriál Mlsná seznamka vám každou středu přináší tipy na zdravé, chutné a nutričně vhodné potraviny a recepty z nich, které pro vás sestavuje nutriční poradce Ing. Iva Veselá.
Téma dne: Naklíčená pohanka (ISWARI)
Klíčení pohanky
Naklíčená loupaná a dehydrovaná pohanka obsahuje vysoké množství pomalu vstřebatelných sacharidů, díky nimž má nízký glykemický index. Její bílkoviny mají mnohem komplexnější složení než obiloviny. Kyselina citrónová, jablečná a šťavelová napomáhá trávení. Pohanka je rovněž bohatá na v. sk. B a minerály (draslík, hořčík, fosfor, železo, vápník, ad.). Naklíčená pohanka má velmi lahodnou oříškovou chuť, je křupavá a určená ke přímé spotřebě bez tepelné úpravy.
ČTĚTE TAKÉ: Krátce o pohance
Pozitiva naklíčené pohanky
- více enzymů a pomalu stravitelných sacharidů
- určená ke přímé spotřebě
- lahodná chuť, křupavá
Naklíčená pohanka (ISWARI) 250 g - zakoupíte také v našem e-shopu!
Vzhledem k příznivým účinkům by pohanka měla zaujímat v kuchyni více místa. Dehydrovaná pohanka je velmi dobrou náhradou pro ty, kteří konzumaci pohanky trochu šidí.
Složení: pohanka
Nutriční složení na 100 g:
Energie: 1445 kJ
Proteiny: 11 g
Sacharidy: 70 g
Tuky: 2,5 g
Vláknina 15 g
Cena: 111 Kč
Tip výživového poradce
Rutin v pohance
Mnoho z nás trápí praskající žilky na nohou, obličeji nebo jinde po těle. Důvodem může být nedostatek rutinu. Rutin patří mezi flavonoidy a podílí se na zpevnění cévních kapilár. Zabraňuje tedy jejich popraskání nebo vzniku jiných defektů. Pro funkci rutinu je ale potřeba také vitamín C, proto jej zařaďte do jídelníčku, aby plnil svůj efekt.
Chcete zhubnout nebo vás zajímá zdravé stravování? Kontaktujte odborníka na výživu.
Naklíčená pohanka a použití
Před použitím není nutné pohanku nijak upravovat. Lze ji přisypávat do salátů nebo i jogurtů.
Krůtí salát s česnekovým dresinkem
Ingredience:
100 g krůtí prsa
250 g čerstvé zeleniny
cibule šalotka
naklíčená pohanka
2 PL bílého jogurtu 3% nebo zakysané smetany 8-15%
česnek
několik kusů oliv
(sůl, pepř, citrónová šťáva, mletá paprika, čerstvé bylinky)
žitné pečivo
Postup:
Zeleninu a olivy nakrájíme na kousky, přikrájíme jarní cibulku nebo pórek, vmícháme lžíci naklíčené pohanky a salát ochutíme. Jogurt osolíme, promícháme s lisovaným česnekem a zaprášíme trochou červené papriky. Kousky masa ochutíme a orestujeme na oleji. Ještě teplé kousky masa vmícháme do salátu a podáváme s jogurtovým dresinkem a žitným pečivem.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Mlsná seznamka: Ovocná tyčinka BIO (Allos)Mlsná seznamka: Rýžová smetana
Mlsná seznamka: Rýžovo-kokosový a špaldový nápoj
Mlsná seznamka: Včelí rouskovaný pyl
Mlsná seznamka: Vegetariánská pomazánka (SPAR Veggie)