Články
07.04.2014 - Iva Veselá
Jak vybrat vanilkový cukr
Pečení sladkostí by v kuchyni měla provázet vůně vanilky. Přísadu pravé vanilky obsahuje vanilkový cukr. Cukr vanilinový pak náhražky, a to buď syntetický vanilin nebo ethylvanilin. Česká ani unijní legislativa neurčuje, jaké množství pravé vanilky či jejích náhražek má být v cukru použito. V českých obchodech se dají koupit i vanilkové lusky, z nichž si vanilkový cukr můžeme připravit i doma. Koupit se dá i vanilkový extrakt, což je lihový roztok s naloženými vanilkovými lusky.
Databáze
Vanilkový cukr
Výrobek s tímto označením musí obsahovat pravou vanilku. Vyhláška č. 113/2005 o způsobu označování potravin požaduje, aby ve složení výrobku bylo uvedeno její množství, pokud je uvedena v názvu potraviny nebo je na obalu zdůrazněna slovně, obrazově či graficky.
Vanilka bourbon – najdeme-li ji ve složení výrobku, znamená to, že jsou v něm rozdrcené celé vanilkové lusky. Jejich přítomnost se pozná podle drobných teček tmavohnědé barvy. Slovo bourbon v názvu vanilky nemá nic společného s oblíbenou americkou lihovinou. Vztahuje se k rodu francouzských králů Bourbonů, na jejichž počest byla nazvaná vanilka poté, co ji Francouzi začali pěstovat na ostrově Réunion v Indickém oceánu.
Extrakt vanilky – je to výluh z plodů vanilky naložených v lihu. Velmi přesně mají extrakt z vanilky definovaný v USA, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že Spojené státy jsou největším dovozcem vanilky na světě a chrání své spotřebitele před falšováním. Americký Úřad pro potraviny a léky (FDA) stanovil, že vanilkový extrakt musí obsahovat 13,35 uncí (v přepočtu 378 gramů) vanilkových plodů v galonu (3,785 litru) 35procentního lihu. Při přepočtu na evropské měrné jednotky to představuje sto gramů vanilky v litru 35% lihu.
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte našeho odborníka na výživu!
Vanilinový cukr – výrobek s tímto označením obsahuje syntetické aroma, a to buď vanilin či ethylvanilin. Podle unijní legislativy se nemusí uvádět název použitého aromatu. Někteří výrobci ho však nad rámec svých povinností uvádějí.
Přírodní vanilin – tento údaj na obalu znamená, že použitý vanilin pochází pouze z lusků pravé vanilky.
Přírodní vanilkové aroma – alespoň 95 procent aromatické složky bylo získáno z vanilky. Přírodní aroma je přesnou kopií vanilinu z vanilky, avšak získáno bylo z jiných rostlinných zdrojů.
Aroma – jde o umělou příchuť. Ethylvanilin se v přírodě nevyskytuje, vyrábí se uměle.
Tip výživového poradce
Domácí vanilkový cukr
Na dva šálky cukru se použije vyškrábaná dřeň z jednoho vanilkového lusku, vše se promíchá a vloží do dobře uzavíratelné sklenice spolu se zbytky lusku. Po 14 dnech je vanilkový cukr uležený a připravený k použití.
Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>
Ponořte se do toho s námi!
Pro Bio-Life.cz: Dtest.cz
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Co je to chalva?Jak poznám, že jím správně?
Jak si připravit vlastní Gomasio?
K čemu slouží jarní detox
Proč se u nás nevyrábí BIO řepný cukr?
Diskuze
V d-testu proběhly testy na vanilkový cukr,nevyhazujte zbytečně peníze, 1 kg vanilkového cukru vychází na 700-800Kč! s mizivým množstvím vanilky! tip výživového poradce doporučuji, udělejte si kvalitní vanilkový cukr doma za pár kaček :-))
07.04.2014 22:10