Články
08.03.2011 - Iva Veselá
Civilizační nemoci si vybíráme sami
Jíme, tak jak jíme a řítíme se do zkázy civilizačních nemocí. Mnozí z nás se nestarají o to, jak stravou ovlivňují své zdraví. Také si myslíte, že vám jedna sladká sušenka neuškodí? Nějaká drobnost jednou začas rozdhoně neuškodí, ale mít dále v jídelníčku bílé pečivo s máslem a salámem, dále oběd, který má od zdravé stravy daleko ... to už je celkově horší.
Civilizační nemoci
Souhrnně se zdravotním následkům moderní doby říká „civilizační nemoci“ - patří k nim například cévní onemocnění (cévní mozkové příhody, předčasná arteroskleróza, infarkt myokardu, hypertenze), poruchy příjmu potravy (anorexie, obezita), diabetes mellitus (cukrovka), nádory, deprese či chronický únavový syndrom, ale i spontánní přerušení těhotenství či předčasný porod, některé vrozené vývojové vady novorozenců či demence.
Všechny tyto choroby vznikají v důsledku nesprávné životosprávy. Ty jsou navíc umocňovány nevhodným složením potravin, kvalitou vody, nezdravým ovzduším atd. Civilizační se nazývají proto, že úzce souvisí s moderní dobou, v níž žijeme, a jejími vymoženostmi. Přístroje jako televize a počítač ubírají lidem čas, který by mohli věnovat fyzické aktivitě. Průmyslově vyráběné potraviny obsahují příliš velké množství soli a živočišných tuků, lidé konzumují spousty jídla bez ohledu na skutečnou potřebu. A neméně závažná je rovněž spotřeba cigaret a alkoholu. K tomu všemu se přidává stres a rychlé životní tempo a nemoc na sebe nenechá dlouho čekat.
Jak to chodí ve výživové poradně
Klienti se často ptají, jestli opravdu musí vynechat veškeré sladkosti, uzeniny, alkohol a další jejich oblíbené nezdravé neřesti. Bojí se toho, že k dosáhnutí zdraví a štíhlé postavy musí do konce života zůstat na salátech nebo celozrnném suchém pečivu. Tak to ale určitě není. Nebo alespoň ne tak striktně - záleží vždy na tom, v jaké zdravotní a fyzické kondici klient je.
Zdravý klient
Pravidelně sportující klient, který netrpí závažnými zdravotními problémy, se nemusí tolik bát udělat si radost oblíbenou pochoutkou. Proč by nemohl, pokud je zdravý, v optimální váze a o pohyb nemá nouzi? Samozřejmě všeho s mírou - jednoduchý cukr a nasycené tuky jsou základem pro civilizační nemoci, sladkosti způsobují překyselení organismu a pro udržení pevného zdraví by je i zdravý jedinec měl maximálně omezit.
Nemocný, obézní klient
U klienta s nadváhou nebo obezitou zde musíme postupovat opatrněji. Se zvýšenou hmotností je spojena řada zdravotních potíží. Proč je tedy ještě zdraví neprospěšnými potravinami? Časté jsou poruchy imunitního systému, dále kombinace potíží s játry a žlučníkem nebo slezinou a slinivkou, k tomu ne vždy dobré krevní testy atd. - sami usoudíte, že povolením zdravých neřestí by se klient nezbavil jak zdravotních potíží, tak i kil navíc.
Když se někomu bere jeho oblíbené jídlo od pusy, je to pro něj trošku problém. U klienty s kily navíc o to větší. Přestože ví, že nejdou správnou cestou, vesele pokračují ve svém záhubném jídelníčku. Jsou zvyklí na jiný stravovací režim, v jídelníčku chybí nedostatek základních živin, vitamínů, minerálů, vitagenů, enzymů a koenzymů. Při nedostatečné výživě nebo nepravidelném stravování má člověk chuť na sladké (klesne hladina krevní glukózy), na tučné (často kombinace se sladkým, důsledek nesprávné výživy),
Funkce v organismu nemohou probíhat správně - zpočátku je tedy nutné být k sobě přísný a dodržovat striktní režim, který povede ke snížení hmotnosti a zlepšení zdravotního stavu.
Přitom jim samotným vůbec nevadí, že mají zdravotní problémy. V
Kam tímto spějeme?
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 3.75 bodů z pětiČtěte také:
Jak číst obaly potravin 1. částJak potraviny působí na léky?
Pivo z více pohledů
Proč se nemá během jídla pít?
Značky na potravinách - vyznáte se?