Články
25.07.2011 - Iva Veselá
Biopotraviny ve zkratce
Biopotraviny pochází z bioproduktů, tj. všeho co vyprodukuje ekologické zemědělství. Toto zemědělství je způsob hospodaření, který nepoužívá průmyslově vyrobená hnojiva ani syntetické přípravky proti chorobám, škůdcům a plevelům. Je to zemědělství velmi šetrné k přírodě, využívající přirozenou úrodnost půdy a podporující harmonii při pěstování rostlin i chovu zvířat. Zvířata ani rostliny nejsou stresovány. Je-li STRES jednou z příčin nemocí, pak je HARMONIE předpokladem zdraví.
Jak poznat biopotravinu?
Poznáte ji podle biozebry, kterou smí být označeny pouze biopotraviny. Zákon přikazuje, že každá biopotravina i bioprodukt dostane tzv. certifikát* a má právo používat ochrannou známku – biozebru. Žádný jiný výrobek, který není biozebrou označen, nesmí používat označení bio nebo eko.
Kdo je ekologický zemědělec?
Má rád přírodu, šetrně hospodaří, ctí zákony přírody, a proto neohrožuje životní prostředí.
- svá zvířata neuvazuje, nechává je volně pást a nedává jim léky-antibiotika a hormony pro rychlý růst
- stará se o půdu tak, aby byla zdravá a úrodná, aby z ní vyrůstaly zdravé rostliny
- hnojí jen kompostem a hnojem, nepoužívá žádná chemická hnojiva ani geneticky
- modifikované organizmy (tzv. GMO )
- pečuje o čistotu vody, o krajinu, chrání ptáky, motýly i brouky
- produkuje kvalitní suroviny pro výrobu zdravých potravin
- své produkty označuje ochrannou známkou BIO, tzv. biozebrou
V případě dotazů ohledně vašeho stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce.
Co jsou biopotraviny?
Jsou to zdravé, kvalitní potraviny.
- vyrábějí se z kontrolovaných produktů
- ekologického zemědělství
- jsou označeny ochrannou známkou BIO
- vyrábějí se šetrným způsobem,
- neobsahují umělá barviva a chemické látky, které zlepšují jejich vůni a chuť
- neobsahují GMO , zbytky léků a jedů.
Proč jíst biopotraviny?
- jsou zdravější než konvenční, pocházejí ze zdravější přírody, zdravé půdy, zdravých rostlin a ze zdravých, spokojených zvířat
- jejich výroba je šetrná k životnímu prostředí
- mají prokazatelně lepší chuť
- jsou přísně kontrolovány a vždy označeny značkou BIO
- mají vyšší obsah přírodních vitaminů, vlákniny i minerálních látek než potraviny vyrobené běžným, tzv.
- konvenčním způsobem
- neobsahují žádné chemické látky a GMO
- neobsahují zbytky léků-antibiotik a hormony
Víte že, když koupíte biopotravinu, podpoříte:
- své vlastní zdraví a nemoci vás nenavštíví tak často
- zdravé, čisté a hezké životní prostředí
- pohodu zvířat chovaných bez týrání a v souladu s přírodou (anglicky welfare zvířat)
- lidi na venkově, kterým ekologické zemědělství a výroba biopotravin dávají práci
Co se biopotravinám nevyhne?
Kyselé deště - ty bohužel trápí všechny zemědělce. Kyselé deště zvyšují kyselost půdy - na to půda reaguje použitím minerálů z vlastních zásob k neutralizaci těchto kyselin. Následkem toho jsou rostliny, zelenina nebo ovocné stromy ochuzené o živiny a minerály - tím jsme o ně bohužel ochuzeni i my, konzumenti.
Co říci závěrem
Biopotraviny jsou v dnešní době jistě zdravější volbou potravin oproti konvenčním potravinám. Samozřejmě se jako všude občas objeví nějaký ten skandál s certifikáty nebo množství reziduí v potravinách, ale většinou se nejedná o záměr zemědělců. Zbytečně na ně proto v těchto případech padá šedý stín.
Další otázkou zůstávají ceny biopotravin - některé jsou dokonce levnější nebo stejně drahé jako konvenční potraviny, většina biopotravin je ovšem dražší, proto si je mnozí nemohou dovolit. Připlácíme si ale za své zdraví a za přírodu, což považuji za velmi důležité. Doporučuji tedy začít postupným zařazováním biopotravin do svého jídelníčku a ukončit nakupování nevýživných továrenských potravin, které jsou pro náš organismus naprosto bezvýznamné, spíše škodlivé.
Pevně věřím, že lidem dojde, jakým způsobem je půda kvůli intenzivnímu zemědělství a používání chemikálií vytížená, jak je zacházeno s domácími zvířaty ve velkochovech nebo jaký vliv má chování velkého množství zvířat na přírodní prostředí. Snad si uvědomíme, jaké šrámy po sobě zanecháváme, a lidé postupně zmírní negativní vliv na přírodu. Nejen že by se výrazně zlepšila kvalita a chuť většiny potravin, ale propagované biopotraviny by mohly být na našem talíři denně, zcela běžně - zdravé a bez chemikálií.
(Foto)
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Ajurvédské kafeBio výroba v Čechách
BIO zakysaná smetana a tvrdý tvaroh
Konopný olej nově v bio kvalitě
Trpíte alergiemi a ekzémem? Oblečte se do šetrného textilu!