Výživová poradna
27.08.2009 - Tereza Thielová
Kvalita a hodnocení vajíček
Dobrý den, ráda bych se zeptala na něco ohledně vajíček. Jaká je stupnice pro jejich hodnocení - kvalitu. Nemůžu nikde najít, jestli se to značí pouze jakostní třidou A, B... a popis k tomu, nebo jestli je to značeno jinak? Pokud nejsou vajíčka BIO, tak abych věděla, jak byli slepice chovány, např. na eko farmách, nebo jestli je to nějaký velkochov atd. Děkuji Vám moc za Vaši odpověď. S pozdravem Vořechovská
Odpověď:
Dobrý den Dano,
Vejce musí být od výrobce až po prodej konečnému spotřebiteli uchovávána v suchu (neoplachovat, nesprchovat), chráněna před sluncem a skladována a přepravována při nekolísavé teplotě. Čerstvá vejce (třídy A a B) se uchovávají v rozmezí teplot nejméně +5 °C a nejvýše +18 °C, a lze je prodávat nejpozději 7 dnů před uplynutím data minimální trvanlivosti. Chladírenská vejce (třída B) se uchovávají při teplotě –1,5 °C až +5 °C a mají trvanlivost maximálně 28dní.
Vejce označená nálepkou ,,domácí“ často vyvolávají u spotřebitele zkreslené představy. Slepice, která tato vejce snesla mohla být klidně chována ve velkochovu. V tomto případě se zaměřte na cenu, protože opravdu domácí vajíčka budou mnohem dražší než vajíčka z velkochovu. Dále si všímejte zda je vajíčko špičkou dolů,čisté a suché, takto je chráněno před průnikem vnějších vlivů.
Jak se třídí
Označení Hmotnost (g)
XL (velmi velká) více než 73
L (velká ) 63-73
M (střední) 53-63
S (malá) méně než 53
Dále mají vajíčka kódové označení
3 CZ 3466 M – to znamená: 3-typ chovu; CZ-země původu; 3466 registrační čísla chovu; M –hmotnost vejce
CHOV: 1 ve volném výběhu, 2 v halách (na podestýlce), 3 v klecích a 4 vejce nosnic chovaných v ekologickém zemědělství.
Charakteristika vajec třídy A:
skořápka a blána: normální, čisté, nepoškozené
vzduchová bublina: výška nepřesahující 6mm, nepohyblivá bílek: průhledný, čirý, želatinové konzistence, bez cizích látek jakéhokoliv druhu
žloutek: při prosvětlení viditelný pouze jako stín, bez zřetelně rozeznatelných obrysů, při otáčení se výrazně nevzdaluje od středu vejce, bez cizích látek jakéhokoliv druhu
zárodek: nepostřehnutelný vývoj
pach: bez cizího pachu
barva skořápky hnědá/bílá nemá vliv na kvalitu vejce
Doufám, že jsem Vám dostatečně zodpověděla Váš dotaz a těším se na další:-)
Přeji krásný slunečný den. Tereza
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Celková spotřeba energieDiabetes 1. typu
Hubnutí a životospráva
Mladý ječmen
Patří pudink a Coca-cola ZERO mezi dietní výrobky?