Články
14.04.2009 - Iva Veselá
Podmáslí dodá vitalitu a krásu
Při stloukání mléka na máslo se uvolňuje tekutina, a to je právě podmáslí! Je to sice odpadní produkt, ale hodnotný. Má jemně kyselou chuť. Dnes se vyrábí jako kysaný výrobek a po fermentaci se nechává 14 hodin odstát, tím získává svou kyselou chuť. Výborné kombinace jsou s ovocem, kdy vše stačí rozmixovat a máte lahodný nápoj. Podmáslí je také výborné do těst na moučníky, získá pikantnější chuť.
Obsah pouze 0,5 % tuku předurčuje podmáslí k tomu, aby se řadilo k ideálním potravinám. Nejsem zastáncem nízkotučných potravin, ale v tomto případě než pít nízkotučné mléko tak raději podmáslí.
Mléčné bílkoviny jsou též hodnotné, tělo z nich dokáže zpracovat až 85 %. Aminokyselinami přispívá k výstavbě svalů a buněčných stěn. Kromě toho podmáslí obsahuje i mnoho vápníku, který pomáhá předcházet osteoporóze a zaručuje tvrdé kosti a zdravé zuby. Lecitin udržuje mozek v kondici a posiluje nervy. V podmáslí se nachází dokonce 2× víc lecitinu než v plnotučném mléce.
Mléčný cukr je ideálním dodavatelem energie s dlouhodobým efektem, napomáhá trávení a podporuje vstřebávání minerálních látek - vápníku a hořčíku. Kromě těchto výhod se úspěšně používá v kosmetice.
Vysvětlivky: fermetace Alias kvašení Jedná se o proces umožňující úpravu chutí a dosažení vyšší kvality potravin pomocí chemických procesů ve vhodném prostředí a za kontrolované přítomnosti mikroorganismů (kvasinek, plísní). Proces, který využívá kvasinek ke kynutí těsta pro pečení chleba, buchet koláčů, nebo přeměnu cukrů na alkohol.
Podmáslí - o co vůbec jde
Podmáslí je odpadní produkt při výrobě másla. Ale nelekejte se, i přesto je velmi hodnotné. Využívali ho už staří Egypťané, Indové a Babyloňané před 4 500 lety. Nepoužívali ho ovšem jen jako nápoj, ale také jako elixír krásy při koupání.
Podmáslí - co obsahuje
Podmáslí obsahuje jen 0,5% tuku, čímž se řadí k ideálním potravinám při redukci váhy. Pokud se tedy potřebujete zbavit nadbytečných tuků na těle, pijte podmáslí; zasytí na delší dobu a ještě ke všemu skvěle chutná a má příznivý vliv na naší střevní mikroflóru.
Vhodné pro náš organismus jsou také bílkoviny, tělo jich dokáže zpracovat až 85%. Podmáslí přispívá svými aminokyselinami k výstavbě svalů a buněčných stěn.
Další složkou, kterou v sobě podmáslí ukrývá, je vápník vhodný při potížích s osteoporózou a zaručující tvrdé kosti a zdravé zuby.
Podmáslí - rychlý dodavatel energie
Sklenka podmáslí Vám dodá novou dávku energie. Je nejlepší okolo jedenácté hodiny dopoledne, ale na nohy Vás postaví i po poledni. Při pravidelné konzumaci je podmáslí výbornou prevencí proti srdečním a cévním chorobám.
Podmáslí - čistá a zdravá pleť
Pokud máte pocit, že je vaše pleť na obličeji citlivá a suchá, dopřejte ji dávku podmáslí. Ráno si s ním jemně umyjte tvář a opláchněte vlažnou vodou. A 2x týdně si dopřejte masku (smíchejte podmáslí, banány a med - rozmixujte a naneste na vyčištěnou pleť) - vaše pleť bude sametově jemná.
Podmáslí je skvělým ošetřujícím prostředkem po opalování
Jestliže jste citlivým partiím svého těla (dekoltu, nosu či tvářím) dopřály mnoho sluníčka, pomůže vám maska z podmáslí a tvarohu. Zbaví Vás zarudnutí a pocitu napětí pokožky.
Rozmixujte 15ml podmáslí s 15g tvarohu, naneste na vyčištěnou pleť a nechte 20 minut působit. Na oči si můžete dát kolečka okurek, která je dobře hydratují a zbavují otoků.
Podmáslí - otoky na nohou
Dlouhé stání, a to obzvláště v teplém počasí, zapříčiní otoky na nohou, čímž dochází k nedostatečnému proudění tekutin. Jedním z řešení jsou studené zábaly nebo lázně z podmáslí.
Lázeň: 500ml vody + 500ml podmáslí...čisté nohy nechat louhovat v lázni minimálně po dobu 20 minut.
Hodnocení článku
Hodnotilo 25 čtenářů průměrem 4.84 bodů z pětiČtěte také:
A jaké toxiny z těla můžeme odstranit? - 2. částCo dělat, aby pleť v zimě netrpěla?
Domácí kosmetické recepty - 3. díl
Recepty pro krásnou pokožku
Stárnutí kůže a tvorba vrásek