Články
26.11.2008 - Iva Veselá
Tofu
V rubrice recepty najdete spousty způsobů, jak lze připravit tofu. Lidé znají tento název, ale plno z nich se ptá, z čeho vlastně je a jak chutná. Tofu je měkký jemný sýr vyrobený ze sojového mléka. Tofu můžeme zakoupit běžně v prodejnách zdravé výživy.
Co je na něm tak dobrého?
- bohatý na kvalitní proteiny
- vitamíny B a vápník
- obsahuje minimum soli
- nízkoenergetické jídlo
- žádný cholesterol
- neobsahuje laktózu
- lehce stravitelné
Druhy tofu
Tofu se liší v konzistenci - jemné a tuhé, a v chuťových variantách - tofu natural, česnekové, marinované, zeleninové, bylinkové, kořeněné, s mořskou řasou a uzené.
Tuhé tofu se používá pro přípravu polévek, grilovaní nebo smažení. Obsahuje více bílkovin, tuku a vápníku.
Měkké tofu se hodí pro přípravu dezertů, omáček, majonéz a krémů.
Má schopnost absorbovat chutě a vůně od ostatních ingrediencí, takže chuťový výsledek je nakonec vynikající. Doporučuji těm, kteří nejsou zvyklí na zdravější stravu, aby nejprve vyzkoušeli tofu marinované nebo uzené. Chutná po tradičních párcích, takže byste si ho mohli rychle oblíbit.
Kde ho můžeme použít
Tofu lze připravit snad na jakýkoliv způsob, který vás napadne. Můžeme ho použít ve sladkých i slaných jídlech, syrové, smažené, pečené, vařené. Také při přípravě různých dezertů, jogurtů, salátů, pomazánek, omáček, majonéz. V pečivu, těstovinách, náplních, na pizzu,…záleží jen na vaši fantazii.
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 3.75 bodů z pětiČtěte také:
Bulgur - recepty na známé Tabouli a PilafKvásek a kváskový chléb
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Netradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce
Pohanka zahřeje i vyléčí