Články
08.09.2014 - Iva Veselá
Čekanka na zlepšení trávení + 2 skvělé recepty
Čekankové puky skvěle doplní saláty i hlavní jídla (foto).
Čekanka obecná už zdobí pulty obchodů, ale jak se tak dívám, všichni dávají do košíků jinou zeleninu, než právě zdravou čekanku. Možná vás příjemně překvapí její léčebné účinky a brzy se objeví ve vašem nákupním košíku. Připravila jsem pro vás i 2 snadné recepty z čekanky, které vás snad namotivují k jejímu použití.
Čekanka (čekankové puky)
Čekanka vám pomůže ve více směrech. Jedním slovem bych ji popsala jako lék na žaludek a trávení. Oceníte ji především při:
- potížích se žaludkem
- gastritidě (akutní, chronická)
- nechutenství (zlepšuje i celkové trávení)
- zánětech močového ústrojí
- ledvinových a žlučníkových kamenech
- zánětu horních cest dýchacích
- angínách
- stresu a zátěži na srdce (působí jako "tlumič")
- díky vláknině snižuje hladinu cholesterolu
Tip výživového poradce
Čekanka má silné zklidňující účinky. Doporučila bych ji všem, kteří mají podrážděný žaludek, žaludeční vředy obzvláště nebo při onemocnění jater a žlučníku. Lékaři a léčitelé ji často předepisují při žloutence. U dětí je čekanka prospěšná při roupech. V neposlední řadě čekanka pomáhá pacientům s tasemnicí, bolestech sleziny (to bývá poměrně častý problém u mnoha lidí) nebo potížích s močením.
Čekanku můžete použít čerstvou do zeleninových salátů nebo se používá jako náhrada kávy, kde tvoří část obilné směsi.
Ing. Iva Veselá, výživový poradce Food Life
Významné látky v čekance
- vláknina (inulin) - jeden z nejbohatších zdrojů vůbec
- minerály - draslík, fosfor, hořčík, železo
Čekanka v kuchyni
- náhrada kávy (je součástí obilných káv s ječmenem a žitem; používá se pražený kořen čekanky)
- čekanková káva (samotná "kávová" směs)
- čekankové puky do salátů nebo jídel
RECEPTY Z ČEKANKY
Čekankový salát s vlašskými ořechy
Receptem jsem se inspirovala od Romana Pauluse, ale salát obsahoval vysoké množství tuků (cca 100 g tuků). To by nám naši zdravou dietní stravu dost nabořilo, takže jsem recept upravila na dietnější verzi.
Ingredience:
- 2 ks čekankových puků
- 100 g listový salát podle chuti (rukola, ledový,...)
- 1 vyzrálá hruška
- 40 g gorgonzola nebo jiný výraznější sýr, lze i parmazán (zkuste vybrat se 30% tuku)
- 10 g sekané vlašské ořechy
- 1 čl olej z ořechů (např. Vomfass)
- 1 PL med
- 1 PL vinný a 1 PL jablečný ocet
- špetka soli a pepře
Postup:
Lístky čekanky natrháme, hrušku nakrájíme na kostičky a sýr rozdrolíme na menší kousky. V mističce smícháme ocet, olej, med, sůl a pepř a vytvoříme zálivku. Vše promícháme dohromady a posypeme sekanými ořechy.
Jednoduchý čekankový salát s jogurtem
Pokud nechcete nic komplikovaného, tento recept bude pro vás.
Ingredience:
- 2 ks čekankové puky
- ředkvičky
- 150 g bílý jogurt 3%
- 1 čl agáve sirup
- 1 čl citrónová šťáva
- špetka soli
Postup:
Čekankové puky nakrájejte na jemné plátky, ředkvičky na plátky, přidáme jogurt a smícháme se zbytkem ingrediencí. Salát podáváme k hlavnímu jídlu anebo na svačinu - s kouskem pečiva to bude hezká dopolední svačinka.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.4 bodů z pětiČtěte také:
10 nejzdravějšíh potravinKuzu - orientální poklad
Sezamový olej
Sladidlo panela - ochutnali jste už?
Tofu - sójový tvaroh