Články
22.08.2011 - Iva Veselá
Řepkový olej - český král
Každý konkrétní druh rostlinného oleje lisovaného za studena je ve svém složení specifický. Společný pro většinu z nich je vysoký obsah nenasycených mastných kyselin a naopak nízký obsah nasycených mastných kyselin. A také absence cholesterolu.
Olej, který vám v bedýnkovém systému nabízíme, se lisuje za studena z řepky olejky pěstované na Sedlčansku, nerafinuje se, ani se jinak neupravuje. Obsahuje minimální podíl kyseliny erukové (do 2%). K použití je do studené i teplé kuchyně, v teplé kuchyni má podobné vlastnosti jako panenský olivový olej, lze ho využít i ke smažení. Fritování je možné jen při nižších teplotách.
Porovnání rostlinných olejů z hlediska mastných kyselin
|
Vysvětlivky :
SAFA nasycené mastné kyseliny
MUFA mononenasycené mastné kyseliny
TFA trans mastné nenasycené kyseliny
PUFA vícenenasycené mastné kyseliny
V případě dotazů ohledně své výživy, stravování nebo zdravotních potíží kontaktujte výživového poradce!
Za krále olejů se považuje olej olivový s nejvyšším obsahem mononasycených mastných kyselin. Ze srovnání u nás používaných olejů vychází jako vítěz řepkový olej, který se svým složením i zdravotními účinky olivovému oleji velice podobá. Podle posledních vědeckých poznatků o působení jednotlivých druhů je skladba řepkového oleje však dokonce ještě lepší než skladba olivového oleje. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (asi 8%) a naopak vysoký podíl mononenasycených mastných kyselin (asi 61%) a ideálně odpovídá doporučovanému poměru mezi esenciálními mastnými kyselinami omega 6 a omega 3. Olej z řepky obsahuje celkově 42% tuku, 22 % bílkovin, 12% vlákniny, 8% vody.
(foto)
Zdroj: Mgr. Pavel Suchánek, Fórum zdravé výživy
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Cuketa - ideální pro hubnutí a detoxikaciKvásek a kváskový chléb
Nebuďte otrávení, dejte si ředkev
Ředkvičky pro imunitu a kondici
Sojanéza, tofunéza...jsou lepší než majonéza
Diskuze
Zdroj
Jaký je zdroj toho porovnání olejů z hlediska obsahu mastných kyselin?
20.10.2016 09:14