Články
05.09.2013 - Iva Veselá
Sezamová pasta Tahini - doplňte tělu vápník
Ať už jíte racionálně, jste vegan, vegetarián, profesionální sportovec nebo senior a chcete mlsat zdravě, sezamová pasta Tahini by ve vaší kuchyni neměla chybět. Sezamová pasta je bohatá na vápník a prospěšné zdravé tuky, neobsahuje choleseterol, proto lze Tahini uplatnit téměř v každém typu stravování. Zkrátka patří k významným potravinám vylepšující pestrost i chuť jídelníčku.
Proč zrovna sezam
Zařazení sezamového semínka do jídelníčku pro nás znamená více těchto látek:
- vápník
- vitamíny skupiny B
- vitamín E
- minerály (draslík, hořčík, zinek)
- prevence kožních i očních potíží
- pomáhá regenerovat sliznice, vlasy, nehty
- vhodný při depresích, snížené imunitě, premenstruačním syndromu
- snižuje hladinu cholesterolu
- příznivě ovlivňuje naší CNS
- vhodný pro kojící i těhotné ženy
Tip výživového poradce
Máte na nehtech bílé tečky? Zpozorovali jste někdy za ušima praskliny? Dost možná vám chybí zinek, který najdete také v sezamu.
Tahini - sezamová pasta
Tahini jsou rozemletá sezamová semínka s trochou mořské soli. Vyrábí se ze semínek loupaných, pražených (běžnější u nás) i neloupaných semínek (běžnější v Indii).
Chutí se tahini podobá arašídovému máslu, které je populární jak v USA, tak i u nás. Správné, kvalitní tahini by mělo obsahovat pouze sezam a mořskou sůl, nic víc. Někdy se v ořechových pastách může objevit palmový tuk a další suroviny, které by zde neměly co dělat.
Nejznámějším pokrmem připravený z tahini je tradiční hummus.
Čtěte také: Recept na hummus
Sezamová pasta Tahini - použití v kuchyni
- příprava pomazánky hummus
- zdravá náhrada másla
- příprava dresinků, omáček, zálivek do salátů
- dipy k zelenině (přidejte koření, česnek, křen apod. a vznikne velmi lahodná pomazánka)
- náhrada oříšků a semínek v ranních obilných kaších
- výroby chalvy
Čtěte také: Co je chalva
Tip výživového poradce
Preferujte neloupaný sezam před bílým loupaným. Neloupaný sezam má podstatně lepší nutriční složení, zejména co se týče vápníku.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Sezamela
Milovníci nutelly si mohou vyrobit zdravou sezamelu. Stačí smíchat sezamovou pastu Tahini, med nebo agávový sirup (nebo stévii), vanilku (podle chuti kakao nebo rozinky).
Sezamelu uchovávejte v ledničce, v opačném případě bude tuk žluknout.
Hodnocení článku
Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3 bodů z pětiČtěte také:
10 nejzdravějšíh potravinKdyž párky, tak s masem!
Pohanka v kuchyni
Sojanéza, tofunéza...jsou lepší než majonéza
Tempeh - jako maso nebo sýr
Diskuze
jan ekstein<- Tahini je nahořklé. Je to důsledek toho, že je ze sezamu, ten je sám o sobě spíše nahořklý než cokoli jiného.
11.01.2017 17:54Zakoupil jsem na vyzkoušení sezamovou pastu tahini turecké výroby ve skleničce 300 g a při ochutnání měla chuť spíše hořkou. Je to v pořádku?
18.11.2016 10:57Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde pastu koupit nebo kde sehnat na ni ingredience. Děkuji
04.06.2014 20:21Dobrý den, určitě tím živiny částečně utrpí, jedná se zejména o termolabilní vitamíny. Dalším rizikem je vznik zdraví škodlivých látek. Proto určitě konzumujte ořechy a semínka v přírodní podobě, tedy nepražené. Hezký den, Iva Veselá
05.09.2013 18:51dotaz
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to se semínky i oříšky, když jsou pražené nebo když si je doma opražím na pánvi, v troubě, prostě zahřeju na vyšší teplotu, jestli se ty zdravé tuky nějak nezoxidují nebo nezničí jejich významné látky a potom jsou to tuky nezdravé, neprospěšné ??? děkuji za odpověď :-)
05.09.2013 13:08