Články
01.03.2011 - Iva Veselá
Mořské řasy nejsou zelená strašidla
Ještě jste nevyzkoušeli mořské řasy? To je velká škoda, protože jsou velkou zásobárnou cenných látek, minerálů, mají příznivé účinky na zdraví. Jejich příprava je snadná a rychlá. Mořské řasy běžně zakoupíte v prodejnách zdravé výživy. Balíček kvalitních řas se cenově pohybuje kolem 100 korun, ale zato vám většinou dlouho vydrží. Do jídel jich stačí přidat nevelké množství.
Následující nabídka řas vám pomůže vyznat se v jednotlivých druzích. Uvedu ty nejznámější, nejvíce používané, a běžně dostupné v prodejnách zdravé výživy.
Arame
Arame je řasa se zoubkovatými vějířovitými listy. Je tlustší než ostatní druhy mořských řas. Stejně jako tzv. řasa hijiki se vaří několik hodin, aby změkla. Arame má v čerstvém stavu žlutohnědou barvu a když se vaří, začíná černat. Tato řasa je jemnější než hijiki a je sladší. Arame rostou na kamenech blízko jednoho japonského zálivu.
Příprava:
Tuto řasu připravíme tak, že ji 2x umyjeme ve studené vodě, abychom důkladně odstranili písek a další nečistoty. Namočíme ji do studené vody na 5 minut před tím, než ji začneme jíst syrovou. Všimněte si, jak se arame při namáčení zdvojnásobí ve velikosti. Můžeme ji také vařit 5-10 minut.
Řasa arame dobře chutná s tofu a zeleninou. Je přidávána do polévek, zvláště do miso polévek (viz. Články), a salátů. Výborná je v salátech, jestliže ji marinujeme v octu, sojové omáčce a cukru.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních potíží kontaktujte našeho výživového poradce.
Dulse
Dulse je výjimečná v jednom ohledu, ze všech řas je totiž nejbohatší na železo. To je minerální látka, kterou tělo nedokáže samo vyprodukovat, a proto ho musíme přijímat hlavně stravou. Železo velmi intenzivně posiluje krev a je důležitou látkou pro lidi trpící chudokrevností. Dalšími látkami obsaženými v řase dulse jsou vápník, magnezium, jód a fosfor.
Použití:
Nejvíce se používá jako příměs do polévek. Při její přípravě ji na deset minut namočíme do vody a potom přidáváme právě do polévek (nikdy však řasu s polévkou nevařte více jak dalších deset minut, ztrácí pak skoro všechny obsažené minerály a vitamíny). Díky jejímu kořeněnému aroma ji můžete také použít i jako koření - nasucho ji opražíte a rozdrtíte v hmoždíři na prášek (zdroj).
Hijiki
Tato řasa se vyskytuje ve dvou formách - normální hijiki, která je spíše usušenou větvičkou a druhá v podobě malých pupenců, které vypadají po usušení jako černý čaj. Normální hijiki vypadaji jako dlouhé černé nudle.
Příprava:
Hijiki se připravují dušením v tzv. dashi, což je rybí vývar. Ochucuje se sojovou omáčkou a často i cukrem, společně se zeleninou jako je karotka, lotosový kořen nebo sušené tofu. Je to spíše taková specialitka. Pro svou neutrální příchuť ji můžete použít v salátech, těstovinách nebo možná přijdete i na jiné využití.
Kombu
Příprava:
Suchou řasu kombu je dobré použít při vaření fazolí. Urychlí tak vaření a pomůže trávení. Suchá řasa může být skladována ve vzduchotěsné nádobě bez přístupu světla a vlhka. Uvařenou řasu byste měli uchovávat v chladu nebo ledničce.
Kombu obsahuje plno minerálů a cenných látek - vápník, vitamín A, vitamín B1, jód a další látky. Příznivě působí na metabolismus, snižuje cholesterol v krvi a chrání před vstřebáváním těžkých kovů jako je kadmium a stroncium.
Nori
Nori je oblíbená ve světě pro výrobu sushi. Lesklé červeno hnědé lístky se používají k přípravě rolovaného sushi, které se nazývá „maki“.
Příprava:
Může být použita jako náhrada tortilly nebo pita chlebu a když je opečeme a rozdrolíme, jsou výborné s nudlemi, rýží nebo humusem (pokrm z cizrny). Nori vločky můžete přidávat jednoduše do jídel bez namáčení. Skladujeme je na suchém místě.
Wakame
Wakame řasa je přidávána do polévek miso a jsou také výborné se zeleninou, rýží nebo salátem. Tato řasa je jednou z nejvyhledávanějších.
Příprava:
Wakame připravíme namočením do studené vody na 3-5 minut. Můžeme ji také konzumovat syrovou nebo orestovanou na olivovém oleji. Suchá řasa wakame by měla být skladována ve vzduchotěsných nádobách ve tmě a suchu. Uvařenou řasu opět skladujeme v chladu.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.63 bodů z pětiČtěte také:
Fazole adzukiNetradiční mouky - 2. díl: Mouka z ostropestřce
Teff neboli milička
Tempeh a recepty
Zelí jako lék