Články
25.03.2010 - Iva Veselá
Rýže Basmati - královna vůní
Hnědá rýže basmati je jedno z nejlepších jídel na světě. Basmati nese jméno nejušlechtilejší odrůdy rýže, pěstované na úpatí Himalájí. Roste na polích, která jsou zavlažována vodou přímo z ledovců. Obsahuje proteiny, sacharidy a vitamíny B, které pomáhají při trávení. V západních státech jsou lidé zvyklí na bílou rýži (a bílý chléb, bílé těstoviny), které jsou také dobré, zanechávají tělu energii, ale téměř žádné vitamíny. To způsobuje ucpávání a eventuální vznik karcinomu a srdečních nemocí. Rýže basmati byla obvykle používána při speciálních příležitostech díky jejímu příjemnému aroma. Říkává se, že když se rýže basmati vaří, její vůně pomáhá například prodat dům nebo vytvořit pohostinnou a veselou atmosféru. Nebo také zkuste jasmínovou rýži, ale ujistěte se, že je hnědá, ne bílá.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.
Rýže má příjemnou mírně oříškovou chuť, není lepkavá, neobsahuje lepek, je snadno a lehce stravitelná a má nízký glykemický index. Je velmi vhodnou potravinou pro zastánce zdravé výživy, sportovce a pro redukční dietu.
Příprava rýže:
Doba přípravy rýže je 30 minut. Potřebujeme pouze
500 g hnědé rýže basmati
800 ml vody
3 ČL mořské soli
K vaření rýže použijeme pánvičku s pokličkou. Rýži přesypeme na pánev, zalijeme vodou, přidáme sůl a přivedeme k varu. Přikryjeme pánev pokličkou, ztlumíme plamen a vaříme rýži po dobu 20 minut, respektive dokud rýže nevstřebá všechnu vodu. Přidáme trochu na intenzitě plamenu a necháme dovařit rýži po dobu 10 minut ve vlastní páře. Podle mě se rýže takto nemůže převařit. Rýže se převaří většinou kvůli tomu, že v pánvi zůstane voda. Zespodu může být rýže trochu opečena, ale to na chuti neubere, chutná to velmi dobře. Pokud je moc lepkavá, vařte ji déle s odkrytou pokličkou, aby nadbytečná pára mohla uniknout.
Nutriční hodnoty:
Energetická hodnota - 1452 kJ (348 kcal)
Bílkoviny - 8,6 g
Sacharidy - 78,6 g
Tuky - 0,4 g
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.63 bodů z pětiČtěte také:
Mladá pšenice pro detoxikaciOvoce každý den - ale jaké množství?
Pohanka v kuchyni
Tofu - sójový tvaroh
Yiyiren / Slzovka / Jobovy slzy / Hatomugi
Diskuze
basmati
Basmati i jasmínová rýže jsou skvělé a dietní potraviny. Jejich nevýhodou je jediná věc - bílá rýže. Tudíž postrádají cenné látky, které lze nalézt v hnědé rýži (natural). Takže určitě doporučuji různé obměny s celozrnnými špagetami apod.
25.03.2010 18:47Rýži basmati jsem si moc oblíbila a žádnou jinou rýži nevařím,je opravdu skvělá.Jasmínová také je dobrá,ale aromatičtější než basmati.Hnědou rýži basmati jsem ještě neokusila,respektive jsem jí v obchodě neviděla,v bio prodejnách jistě bude k mání.
25.03.2010 14:50Web: http://www.modryzubrestaurant.cz/clanky/jasminova-ryze
Jasmínová rýže
Výborná je také jasmínová rýže, která má navíc pozitivní vliv na snižování cholesterolu.
11.03.2010 13:49