Články
19.09.2011 - Iva Veselá
Ovoce každý den - ale jaké množství?
Ovoce patří mezi velmi důležitou součást našeho jídelníčku, jelikož obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínů, minerálů a stopových prvků. Téměř každý druh ovoce je pro náš organismus něčím prospěšný, ale jaké množství má teprve na nás vliv? Kolik musíme sníst konkrétního ovoce, aby se dostavily jeho účinky? U ovoce není denní příjem specifikovaný tak přesně, jako u zeleniny (viz. předchozí článek o zelenině). Doporučuje se, že sezónní ovoce by mělo být na našem talíři zkrátka co nejčastěji.
Třešně
Třešně působí preventivně proti dně, odvádějí z těla toxické látky a čistí ledviny. Třešní jezte libovolné množství. Víte, že třešně se stopkou vydrží déle?
Rybíz
Obsažené flavonoidy v rybízu působí proti arterioskleróze, nachlazení a při problémech se střevy. Jezte libovolné množství, především syrového rybízu. Pozor na džusy z černého rybízu - často obsahují jen málo ovoce. Proto si řádně přečtěte obal.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Hrozny
Všechny sorty hroznů patří k nejzdravějším druhům ovoce vůbec. Hrozny mají močopudný účinek, pomáhají z těla vyplavovat škodlivé látky. Snižují kyselost žaludečních šťáv. Výhodou hlavně pro podzimní dny, kdy mnozí z nás pociťují nostalgii za létem a těžko se vyrovnávají se změnami počasí, je, že hrozny zmírňují únavu a deprese. Pro svou výživovou hodnotu jsou doslova energetickou bombou, proto si dávejte pozor na přehnanou konzumaci.
Hrušky
Hrušky mají antibakteriální, močopudný a posilující účinek, hlavně v kombinaci s ovesnými vločkami. Když občas sníme hrušku, pozitivně si tím stimulujeme lepší náladu. Víte, že plané hrušky mají léčivější účinky, než hrušky ušlechtilé?
Jablko
Jablko - ovoce které regeneruje, omlazuje, čistí, tlumí bolesti a léčí zažívací potíže. Jemně nastrouhané jablko i se slupkou konzumované večer váže ve střevech toxické látky. Mnohé výzkumy potvrdily, že konzumace jednoho jablka ráno a večer výborně regeneruje a očišťuje organismus.
Jahody
Jahody urychlují látkovou výměnu a dodávají tělu vitamíny E a C, které vážou volné radikály. Jsou tradičním diuretikem a přinášejí úlevu při revmatismu a dně. Stačí jíst 200 g denně v době sezóny, äle dají se již koupit i mimo ni.
Meruňky
Čerstvé nebo sušené meruňky jezte libovolně. Už tři plody obsahují karoteny v množství poloviční denní potřeby dospělého člověka. Hrst sušených meruněk nahradí dospělému okolo 20 % denního příjmu draslíku, ženám více než 10 % železa a mužům téměř 20 %.
Upozornění: Meruňkové pecky obsahují hořký amygdalin a jsou jedovaté. Jadérka z meruňkových pecek proto raději nejezte. Ani těhotné ženy by pro vysoký obsah mědi neměly konzumovat mnoho meruněk. U některých náchylných lidí mohou meruňky vyvolat průjem a při nadměrné konzumaci i celkovou slabost.
Image: Master isolated images / FreeDigitalPhotos.net
Pro Bio-Life.cz: Farmarske trziste.cz
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Granátové jablkoOživte jídelníček obilovinami
Pár zeleninových tipů
Teff neboli milička
Zázvor - zázračný 'kořen' přírody