Články
29.09.2009 - Iva Veselá
Bulgur - recepty na známé Tabouli a Pilaf
Bulgur je předvařená a nalámaná forma celozrnné pšenice. Za tímto účelem je pšenice na výrobní lince vyprána, usušená, rozdrcená na menší částice a následně rozdělená na sítech podle velikosti.
Oblíbený je bulgur v oblastech Středního Východu, v Turecku, ve středomořské kuchyni, v severní Africe i v Indii, kde se využívá k přípravě řady tradičních oblíbených jídel - nejznámější jsou pilafy, ale také kibbehy a především tabbouleh, což je bulgurový salát se zeleninou a bylinkami, původem z Libanonu a Sýrie.
Obsah živin
Je bohatým zdrojem důležitých látek - především vitamínu A, fosforu, železa a hořčíku. Má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a nízký obsah tuku.
Bulgur v kuchyni
Na rozdíl od jednoduše drcené pšenice (šrotu), je bulgur již předvařený, což usnadňuje jeho kuchyňské využívání, neboť vyžaduje buď minimální, nebo vůbec žádnou tepelnou úpravu. Často stačí pouhé nabobtnání ve vodě a pak může být ihned smíchám s dalšími surovinami na pokrmy nevyžadující další tepelné zpracování. Je vhodný do stejných receptů, kde je pro nás obvyklá rýže nebo kus-kus. Bulgur můžeme přidávat do nádivek, salátů, karbanátků, hodí se také jako příloha k masu, k zelenině nebo omáčkám. Výborně chutná také jako zavářka do polévky.
Pokud bulgur vaříme samostatně, použijeme poměru 1 díl bulguru na 2 díly vody. V osolené vodě bulgur pod pokličkou vaříme asi 5 minut (bez míchání) a potom necháme "dojít" podobně jako kdybychom připravovali rýži.
Naše tipy do vaší kuchyně:
Bulgur pilaf
Suroviny: 1 větší cibule, 2 mrkve, 1 červená nebo zelená paprika, olivový olej, 150 g bulguru,400 ml vody nebo vývaru, čerstvá petrželka, čerstvá nebo sušená bazalka, čerstvá nebo sušená máta, sůl a pepř
Postup: Najemno nakrájenou cibuli osmahneme na oleji s nakrájenou mrkví a paprikou. Když je vše měkké, přidáme bulgur a krátce ho osmahneme. Přidáme zbytek ingrediencí a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme ještě 20 minut než se vsákne veškerá tekutina. Pilaf můžeme podávat samotný nebo jako přílohu k masu.
Tabouli - libanonský salát
Suroviny: 50 g petrželky (aspoň 2 svazečky, jemně nasekat), 8 rajčat, 1 cibule, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce šťávy z citrónu, 5 lžic drcené pšenice bulguru, sůl, pepř, 1 lžička suché nebo zelené máty.
Postup: Nakrájíme na drobné kousky petrželku a dáme do mísy. Pak přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, cibuli, drcenou pšenici a osolíme. Přidáme chilli koření, mátu, citrónovou šťávu podle chuti a olivový olej. Vše dobře, ale zlehka, promícháme. Servírujeme nakladené na talíř s hlávkovým salátem, ozdobené měsíčky a na drobnými kostičkami rajčat.
Mátě nějaké bulgurové recepty? Podělte se s námi! v diskusním fóru!
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Ghí - přepuštěné másloMeruňková jádra proti rakovině
Poněkud zapomínaný špenát
Superpotravina GOJI
Zelí jako lék