Články
31.05.2009 - Iva Veselá
Silné kosti i pro vyšší věk
Volba životního stylu mladých lidí může do značné míry ovlivnit možnost vzniku osteoporózy ve vyšším věku. Je totiž známo, že čím více vápníku si člověk nashromáždí v mládí, tím více ho zůstane zachováno v kostech i ve stáří. Důležitým faktorem je výživa.
Osteoporóza je nemoc, kdy kosti ztrácejí vlastní hmotu a řídnou; výsledkem je jejich zvýšená křehkost. Tato nemoc není často odhalena dříve, dokud nedojde ke zlomenině, většinou následkem pádu. Nejčastěji postiženými místy jsou kyčle, zápěstí nebo páteř. U každého osmého Evropanu staršího padesáti let dojde pravděpodobně k některé z výše uvedené zlomenině. Léčení osteoporózy v nemocnicích si vyžaduje roční náklady přes 3.500 mil. ECU. Postižené osoby obsazují v rámci EU přibližně 500 tis. lůžek ročně. Podle odhadů se tyto počty v příštích padesáti letech zdvojnásobí.
Tvorba silných kostí
Pro zajištění silných kostí v mládí je nezbytné, aby tělo mělo k dispozici dostatek vápníku. Důležitá je proto dieta obsahující potřebné množství vápníku, vitaminu D a fosforu, stejně jako genetické faktory a dostatek pohybu. V mládí, dospívání a mladém věku je rozhodující dostatek vápníku. Ačkoliv hustota a pevnost kostí se může zvyšovat až do věku 30 roků, nejvíce vápníku se ukládá v průběhu dospívání. Ve věku 18 let dosahují kosti mužů i žen 95-99 % své maximální hmotnosti. Tvorba "zásobní“ kostní hmoty v mládí může být ve vyšším věku využita. Doporučený denní příjem vápníku se liší v závislosti na stáří. Průměrný denní příjem, který je uváděn v evropské směrnici, je 800 mg. Některé populační skupiny však mají vyšší požadavky, až 1200-1500 mg (mládež ve věku 11-24 let, těhotné a kojící ženy, ženy po menopauze).
Důležitost vhodné potravy a tělesné aktivity
Nejlepším způsobem získání potřebného vápníku je jíst dostatek potravin bohatých na vápník od dětství až do dospělosti. Pro většinu lidí je hlavním zdrojem vápníku mléko a mléčné výrobky – jogurty a sýry. Z dalších potravin s vyšším obsahem vápníku lze uvést některé druhy sušeného ovoce, zeleniny, celozrnný chléb nebo potraviny obohacené vápníkem. Stejně jako zdravá strava je důležité pravidelné cvičení v letech maximální tvorby hmoty kostí. Cvičení je však důležité i v pozdějších letech, neboť sedavý životní styk zvyšuje riziko osteoporózy.
Faktory zvyšující pravděpodobnost vzniku osteoporózy:
- být ženou
- být příliš hubený
- pokročilý věk
- výskyt osteoporózy v rodině
- ženy po menopauze
- nízká hladina testosteronu (muži)
- neaktivní životní styl
- kouření cigaret
- vysoká konzumace alkoholu
U starších osob zlepšuje cvičení rovnováhu a koordinaci pohybů a brání tak pádům s následkem zlomenin, vhodné jsou procházky, jogging, aerobik nebo tanec, neboť se zvyšuje síla svalů a odolnost.
S prodloužením lidského věku se předpokládá i nárůst výskytu osteoporózy. Je proto nutné zajistit přísun dostatečného množství vápníku vhodnou potravou a být tělesně aktivní po celý život.
Obsah vápníku - 300 mg Ca je obsaženo v:
- 25-30 g tvrdého sýra (ementál, parmezán, čedar aj.)
- 50 g měkkého sýra (camembert, brie aj.)
- 200 g netučného mléka nebo jogurtu
- 150 g mandlí, ořechů, suchých fíků
- 200 g suchých fazolí
- 500 g zelené zeleniny (zelí, pórek, špenát, brokolice), celozrnný chléb
- 0,7 l některé minerální vody s vysokým obsahem vápníku
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Co si uvařit na podzimFormy obilovin na trhu
Jak na majonézu z tofu?
Netvařte se kysele, jezte...
Potraviny jako léky