Články
18.10.2009 - Iva Veselá
Nezapomínáte i na ostatní přílohy?
(Zdroj)
Tak schválně, vezměte si tužku a papír a napište si, které přílohy tvoří převážnou část vašeho jídelníčku. Jestliže máte na papíře jen rýži, těstoviny, brambory, knedlík a sem tam nějaká luštěnina, tak neusínejte na vavřínech a honem na nějakou změnu! Knedlíky rovnou z jídelníčku dejte pryč a nahraďte je něčím lepším, co vám na tloušťce tolik nepřidá. Co takhle kuskus, jáhly, pohanka, kukuřice, oves, ječmen, žito, bulgur, kernoto, quinoa nebo cirzna? Stačí zajít do obchodu se zdravou výživou a můžete se pustito do vybírání! Dnes tu máme na ukázku bulgur, cizrnu a quinou.
Mnozí z nás usedli do stereotypu pár potravin, které stále obměňují. Málokdo už ale ví, že extistují i další vynikající přílohy, ze kterých lze vařit a oživit si tak jimi jídelníček. Dají se z nich vykouzlit vynikající sladké i slané pokrmy, obsahují minimum tuku, spektrum vitamínů (především skupiny B), minerálů a chuťově kolikrát převládají nad klasickými přílohami.
BULGUR
Bulgur je předvařená a nalámaná celozrnné pšenice. Za tímto účelem je pšenice na výrobní lince vyprána, usušená, rozdrcená na menší částice a následně rozdělená na sítech podle velikosti částic na jednotlivé frakce. Výsledkem této úpravy výživný a z hlediska použití všestranný pšeničný produkt, s příjemnou oříškovou chutí a dlouhou skladovací dobou.
Obsahuje vysoký obsah vlákniny, vitamíny, minerály, neobsahuje téměř tuk. Mezi jeho výhody patří to, že bulgur je předvařený (usnadňuje jeho úpravu), k přípravě stačí nabobtnání ve vodě a smíchání s dalšími surovinami a nevyžaduje další tepelné zpracování.
Použití
- náhrada rýže a kuskusu
- libanonský salát „tabouli“
- zeleninová a masová jídla
- nádivky, karbanátky, polévky
- pekařské výrobky
- přílohy
CIZRNA
Obsahuje vysoký obsah polysacharidů, bílkoviny a vlákninu, aminokyseliny (zdroj lysinu), nenasycené mastné kyseliny, vápník a železo, kyselina panamová - antioxidant.
Cizrna je vhodná pro vegetariány, děti a těhotné ženy, snižuje hladinu cholesterolu a bojuje proti stárnutí.
Naklíčená cizrna je vhodnou svačinko do kapsy.
Porkmy
- naklíčená, vařená, smažená, pražená cirzna
- hummus (kaše z vařených semen, česenek, citrónová šťáva, máta, tahini, sůl)
- cizrnová polévka (španělsky - garbanzo)
QUINOA
Quinoa vypadá jako malé nabobtnalé zrnko popcornu a je ceněná hlavně díky vysoké nutriční hodnotě. Je jednou z plodin obsahující velmi vysoké procento bílkovin, neobsahuje lepek a je velmi dobře stravitelná. Má jemně oříškovu chuť a je nenáročná na přípravu.
Obsahuje esenciální aminokyseliny, mastné kyseliny (linolová, olejová), antioxidanty, zdroj vitamínů (thiaminu, riboflavinu, kyseliny listové, beta-karotenu), vitamin C, minerály (fosfor, hořčík, železo, zinek) a je zdrojem vlákniny.
Quinoa je vhodná pro kojence i malé děti, celiaky a alergiky. V pokrmech tvoří alternativu mezi rýží a kuskusem. Lze z ní vařit sladké pokrmy (s ovocem, medem, oříšky) i slané pokrmy (se zeleninou, česnekem, sýrem) nebo jako obyčejná příloha.
Máte nějaký dobrý recept? Podělte se s námi! v diskusním fóru!
Hodnocení článku
Hodnotili 3 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Formy obilovin na trhuInstatní sojová mléka
Pozitivní účinky zeleného čaje
Pufované chleby neboli 'polystyrény'
STOP překyselenému organismu
Diskuze
Web: http://dobreazdrave.cz
Tak tak,není třeba zapomínat na rozmanitost jídelníčku. Nejen pro jinou chuť, ale i pro celkové zdraví člověka.
02.12.2012 12:20