Články
18.06.2012 - Iva Veselá
Tipy a rady k výběru pečiva
Jak poznám, že je pečivo celozrnné?
Celozrnné pečivo musí podle zákona o potravinách obsahovat minimálně 80 % celozrnných mouk z celkové hmotnosti pečiva. Pokud je ve složení uvedena na prvním místě hladká mouka a celozrnná až na druhém nebo třetím, nejedná se o celozrnný výrobek (výrobce všech druhů potravin musí uvádět suroviny ve složení podle množství tak, že na prvním místě je vždy ta, které bylo použito nejvíce.
Vícezrnné pečivo musí obsahovat minimálně 5% mouky z jiných obilovin než pšenice nebo žito. Pečivo tedy může být vícezrnné, ale přitom vůbec nemusí být celozrnné.
K podezření z klamání spotřebitele dochází při nákupu pečiva s velmi tmavou barvou, které má budit dojem celozrnnosti. Barva je ale docílena pražením ječmene, žita nebo přídavkem karamelové složky. Syntetická barviva nesmějí být v případě chleba a pečiva podle vyhlášky použity.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Kolik kJ obsahuje bílé pečivo (rohlík), kolik sójové nebo grahamové pečivo a tmavý chléb?
Energetická hodnota všech druhů pečiva je víceméně stejná. Nejnižší energetickou hodnotu má žitný chléb a graham (930 kJ/100 g), nejvyšší má bageta (1150 kJ/100 g). Bílý rohlík má 1050 kJ, pita nebo pšeničný bílý chléb 1000 kJ. U sójového pečiva a mnoha novějších celozrnných nebo vícezrnných druhů záleží na typu a množství použitých surovin, a protože existuje mnoho pekáren s různými recepturami, je v těchto případech těžké stanovit přesnější hodnoty. Na trhu je možné zakoupit celozrnný chléb, jehož největší složku tvoří celozrnný šrot. Tento chléb je velmi výživný a kalorická hodnota se pohybuje okolo pouhých 650 kJ/100 g.
Jednotlivé druhy pečiva se ale zásadně liší výživovými hodnotami. Zatímco bílé pečivo vám dodává v podstatě jen prázdné kalorie a má minimum vlákniny (3 g/100 g), tmavé a celozrnné pečivo je zdrojem vlákniny v množství až 8,5 g ve 100 g. Celozrnné pečivo poskytuje navíc nutričně významné množství vitamínů a minerálních látek (z bílého pečiva jsou odstraněny vymíláním.
Argumentem pro preferenci celozrnného pečiva a pečiva ze žitné mouky je v neposlední řadě jejich nižší glykemický index.
Je vhodné konzumovat výrobky s přídavkem amarantové mouky?
Pokud máte možnost, určitě si vyberte výrobky obohacené o amarantovou složku. Amarant má ve srovnání s obilovinami vyšší nutriční hodnotu - obsah bílkovin je až 2x vyšší. Bílkoviny jsou velmi kvalitní a svým aminokyselinovým složením se blíží bílkovinám živočišného původu (vysoký obsah lysinu, albuminu a sirných aminokyselin). Amarantu by tedy měli věnovat pozornost zejména ti, kteří se stravují vegetariánským způsobem.
Amarantová semena jsou dobrým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Obsahují hodně vápníku, hořčíku a draslíku, významný je i vyšší obsah železa. V rámci vitamínů vyniká amarant riboflavinem (vitamín B2) a důležitými antioxidanty patřícími do skupiny vitamínu E.
Zdraví prospěšný skvalen
Amarantový tuk obsahuje v převážné míře nenasycené mastné kyseliny (linolová, olejová, linolenová), které příznivě ovlivňují zdravotní stav. Tuková složka amarantu navíc obsahuje významnou složku - skvalen (7-8 % z celkového množství tuku). Důležitou vlastností skvalenu je skutečnost, že brání nadbytečné produkci cholesterolu v organismu. Proto ti, kteří trpí zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi, by měli amarant zařadit do svého jídelníčku. Skvalen je však zároveň antioxidantem, který působí příznivě jak uvnitř organismu, tak na povrchu (pokožce).
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Hody hody doprovody, dejte vejce...Jak na obyčejnou cuketu?
Mýdlový sliz na praní
Odlehčení po vánocích: Zapečené těstoviny s meruňkami a tvarohem
Po jahelníku nepřiberete
Diskuze
Ano,opravdu je zapotřebí číst a číst,co je na výrobku napsáno.Klidně se při nákupu zastavím,vytáhnu brýle a čtu složení.Pokud někdo chodíte nakupovat do Kauflandu,kde pečou pečivo,okuste královský chléb.Cihlička sice stojí přes 50,-Kč,stojí to za to,je super!
23.11.2009 12:22