Články

 

05.05.2010 - Iva Veselá

Ratatouille - recept

1919Y2U.jpg

 

Milí čtenáři,

včera jsem poprvé vyzkoušela recept ratatouille (čti ratatuj), který jsem se chystala dlouhou dobu uvařit. Výsledek byl naprosto úžasný, proto jsem se rozhodla, že se s vámi o něj podělím! Ratatouille je vynikající francouzské zeleninové jídlo, které je jako stvořené pro ty, kteří bojují o štíhlou linii. Jídlo je složeno pouze ze zeleniny, která na první pohled nemusí všem připadat lákavá, ale po kombinaci všech chutí se jedná o jednu z nejlepších lahůdek!

 

Ratatouille

1 mladá cuketa

1 lilek (baklažán)

1 cibule

plná hrst rajčat

papriky (tenkostěnné, barevné tlustostěnné)

ovčí sýr na posypání

2-3 stroužky česneku

olivový olej

sůl, pepř

rozmarýn, tymián

 

Nejprve nakrájíme na kostky lilek, který posolíme ze všech stran a necháme 20 minut odležet, aby nasál slanou chuť a ztratil hořkost. Poté ho opláchneme ve vodě, abychom smyly přebytečnou sůl. Rajčata spaříme horkou vodou a necháme je v ní chvíli ležet. Po 5 minutách z nich oloupeme slupku a nakrájíme na větší kousky. Stejně tak na větší kousky (až 3 cm) nakrájíme cuketu, papriky a cibuli.

Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, papriky a rajčata a dusíme 5-10 minut. Přidáme cuketu, lilek a plátky česneku, sůl, pepř, koření a dusíme 10-20 minut, než se odpaří šťáva z rajčat. Celou směs přednáme do kulaté formy a posypeme strouhaným ovčím sýrem. Pokud není sýr příliš slaný, můžeme ho zvrchu navíc posypat trochou soli. Necháme zapéct v troubě, dokud sýr nebude zlatavý.

 

Směs ratatouille lze podávat teplá i studená, samotná s čerstvou bagetou nebo se výborně hodí ke kvalitnímu kousku červeného masa (panenka, zvěřina apod.)


Dobrou chuť!

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

Image: Suat Eman / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotilo 38 čtenářů průměrem 4.08 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak si připravit kokosové mléko 
Jak správně uvařit rýži 
Jitrocelovým nálevem proti vředům 
Odlehčení po vánocích: Zapečené těstoviny s meruňkami a tvarohem 
Zdravé slazení - javor, agáve a obilný slad 


Diskuze

Iva

Kačko určitě, zelenina je výborná i bez sýru. Možná v tomto případě není potřeba ani zapékat.

20.10.2012 14:58
Iva Veselá

recept

bez sýra to jde samozřejmě také, jen samotná zelenina je vynikající! Stačí zapéct na 5 minut, ale nemusíte. Zeleninu můžete podávat rovnou :)

11.02.2011 10:00
Kačka

Prosba

Mohu-li se zeptat šlo by ratatouille upéct i bez sýru?( Jelikož můj přítel sýr nejí ) Jestli ano Jak tedy poznám kdy je jídlo hotové? Děkuji :)

27.08.2010 14:52
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny