Články
05.05.2010 - Iva Veselá
Ratatouille - recept
Milí čtenáři,
včera jsem poprvé vyzkoušela recept ratatouille (čti ratatuj), který jsem se chystala dlouhou dobu uvařit. Výsledek byl naprosto úžasný, proto jsem se rozhodla, že se s vámi o něj podělím! Ratatouille je vynikající francouzské zeleninové jídlo, které je jako stvořené pro ty, kteří bojují o štíhlou linii. Jídlo je složeno pouze ze zeleniny, která na první pohled nemusí všem připadat lákavá, ale po kombinaci všech chutí se jedná o jednu z nejlepších lahůdek!
Ratatouille
1 mladá cuketa
1 lilek (baklažán)
1 cibule
plná hrst rajčat
papriky (tenkostěnné, barevné tlustostěnné)
ovčí sýr na posypání
2-3 stroužky česneku
olivový olej
sůl, pepř
rozmarýn, tymián
Nejprve nakrájíme na kostky lilek, který posolíme ze všech stran a necháme 20 minut odležet, aby nasál slanou chuť a ztratil hořkost. Poté ho opláchneme ve vodě, abychom smyly přebytečnou sůl. Rajčata spaříme horkou vodou a necháme je v ní chvíli ležet. Po 5 minutách z nich oloupeme slupku a nakrájíme na větší kousky. Stejně tak na větší kousky (až 3 cm) nakrájíme cuketu, papriky a cibuli.
Na rozpáleném oleji osmahneme cibuli, papriky a rajčata a dusíme 5-10 minut. Přidáme cuketu, lilek a plátky česneku, sůl, pepř, koření a dusíme 10-20 minut, než se odpaří šťáva z rajčat. Celou směs přednáme do kulaté formy a posypeme strouhaným ovčím sýrem. Pokud není sýr příliš slaný, můžeme ho zvrchu navíc posypat trochou soli. Necháme zapéct v troubě, dokud sýr nebude zlatavý.
Směs ratatouille lze podávat teplá i studená, samotná s čerstvou bagetou nebo se výborně hodí ke kvalitnímu kousku červeného masa (panenka, zvěřina apod.)
Dobrou chuť!
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Hodnocení článku
Hodnotilo 38 čtenářů průměrem 4.08 bodů z pětiČtěte také:
Jak si připravit kokosové mlékoJak správně uvařit rýži
Jitrocelovým nálevem proti vředům
Odlehčení po vánocích: Zapečené těstoviny s meruňkami a tvarohem
Zdravé slazení - javor, agáve a obilný slad
Diskuze
Kačko určitě, zelenina je výborná i bez sýru. Možná v tomto případě není potřeba ani zapékat.
20.10.2012 14:58recept
bez sýra to jde samozřejmě také, jen samotná zelenina je vynikající! Stačí zapéct na 5 minut, ale nemusíte. Zeleninu můžete podávat rovnou :)
11.02.2011 10:00Prosba
Mohu-li se zeptat šlo by ratatouille upéct i bez sýru?( Jelikož můj přítel sýr nejí ) Jestli ano Jak tedy poznám kdy je jídlo hotové? Děkuji :)
27.08.2010 14:52