Články
24.03.2010 - Iva Veselá
Naklíčená semena
(Zdroj)
Proč jsou klíčky tolik potřebné a zdravé? Dovedete si představit, že z klíčku vyroste celá rostlina? Kolik je v něm síly? Vedle vitamínů a řady minerálních látek mohou dodat tělu tolik potřebné enzymy, bez kterých se brzy cítíme unavení a díky jejich nedostatku můžeme častěji onemocnět řadou nepříjemných chorob.
Enzymy se sice nacházejí také v ovoci a zelenině, ovšem v klíčcích jsou nejčerstvější, právě probuzené k životu, proto také nejúčinnější.
Co lze naklíčit
K nakličování použijte především obilí a luštěniny, tedy pšenici, žito, ječmen, oves, čočku, hrách, sóju, cizrnu, fazole mungo nebo adzuki. Nakličovat ovšem můžete i další semena, např. hořčici, kukuřici, mandli, řeřichu, ředkev nebo slunečnici.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Postup klíčení
Semena, která chceme nakličovat, nejprve přebereme. Odstraníme z nich nečistoty, poškozená a popraskaná, také cizí semena a příměsi. Propereme ve vlažné vodě a namočíme k nabobtnání, asi za 12 hodin vodu vylijeme a necháme probíhat ve vlhku vlastní klíčení. První den bývá doporučovaná tma, další dny šero. Semena několikrát denně navlhčujeme, ale ne příliš, aby nezačalo docházet k hnití či plesnivění. Doba kíčení trvá 2-6 dní. Pokud nemáme speciální misky, můžeme použít ploché podnosy z umělé hmoty nebo porcelánovou mísu. V tom případě raději klíčící semena 2-3x denně propláchneme. Osvědčuje se i navlhčená plena nebo utěrka.
Saláty z klíčků
Celé nebo nakrájené klíčky můžeme smíchat s nastouhaným ovocem nebo zeleninou. Lze je přimíchat i do jogurtů enbo tvarohů. Tím pak po dochucení vytvoříme pomazánku, kterou můžeme mazat na celozrnný chléb.
Salát z naklíčených luštěnin
Naklíčené luštěniny (čočka, hrách, sojové boby, mungo, adzuki) smícháme s troškou nastrouhaného celeru a petržele. Zalijeme zálivkou z vody, citronu, trošky panenského olivového oleje, špetky soli a pepř. Necháme uležet v chladu alespoň 1 hodinu.
Podáváme s dalamánkem nebo celozrnným chlebem.
Sladká ranní obilná kaše
Z naklíčených obilovin je velmi jednoduché a chutné udělat kaši, která vás po rádnu zahřeje. Ráno semena rozmixujeme v mixéru a chvíli povaříme v rendlíku (jen pro zahřátí). Dochutíme dle chuti (kokos, kakao, rozinky, nastrouhané ovoce nebo třtinový cukr, oříšky nebo ořechová pasta, otruby, skořice pro dobré trávení atd.)
Hodnocení článku
Hodnotilo 14 čtenářů průměrem 3.93 bodů z pětiČtěte také:
Jak na jaterní očistuKrevetky přímo doma
Meruňkové knedlíky - ze 3 ingrediencí a zdravě!
Rady našich babiček
Tipy a rady k výběru pečiva