Články
15.03.2009 - Iva Veselá
Kuchyňské fígle - 4.díl
Je tu čtvrtý díl kuchyňských fíglů. Zajímá vás, jak správně zpracovat bylinky? Jak mít vláčný a nadýchaný perník? Jak vyřešit problémy s nerovným korpusem na dort? V "Kuchyňských fíglech" se dozvíte praktické rady, které vám usnadní práci v kuchyni. Možná se vám odpovědi budou zdát jasné, ale řekněme si - koho z nás to napadne doopravdy a kdo si nadělá více nepořádku a starostí?
Vytáhněte z bylinek co nejvíc
Je velmi důležité, aby bylinky byly co nejméně tepelně zpracovávány, jelikož při tepelné úpravě zničíte řadu drahocených látek. Bylinky do pokrmů nadrobno pokrájíme a přidáme krátce před dokončením, aby neztratily své aroma. Do omáček je přidáváme, až ji rozmícháme, zahustíme a povaříme. Bylinkami můžete posypat i hotový pokrm přímo na talíři.
Banán proti ostrým chutím
Jestliže jste milovník ostrých jídel nebo si čas od času dopřejete pálivý kořeněný pokrm, je vhodné poté servírovat jako dezert banán. Ten dokáže vyrovnat ostrou chuť jídla a neutralizuje. Pálení v ústech po něm okamžitě přejde. Banán jezte po jídle jen občas, jelikož jako ovoce obsahuje více kalorií, čímž si zvýšíte porci jídla. Navíc jestliže je kořeněné jídlo zeleninové, není vhodné mixovat zeleninu současně s ovocnými dezerty.
Rovný dort
Také máte problémy s vybouleným dortem? Řešení je velmi jednoduché. Stačí dort po upečení překlopit a boule na dortu se vyrovná. Po 15 minutách můžete vesele začít se zdobením.
Konec mdlým žampionům
Vadí vám nevýrazná žamiónová chuť? Čerstvé nebo konzervované žampióny naložte na 1 den do okurkového nálevu. Získají pikantní výraznější chuť, která skvěle doplní saláty.
Šťavnatý perníček
Suchému perníku se ubráníte snadno. Jestliže ho chcete mít vláčný a šťavnatý, připravte ho namísto z vody ze studeného neslazeného čaje. Do těsta navíc přidejte ve vodě nabobtnané rozinky. Rozinkovou vodu nevylévejte, jelikož zdravě dosladí těsto.
Třené těsto trochu jinak
Pro vylepšení chuti třeného těsta použijte 2 lžičky koňaku. Vylepšíte jak chuť, tak i barvu.
Hořké artyčoky
Příprava artyčoků není tak těžká, jak se zdá. Chce to jen správné informace a cvik. Artyčoky získají nepříjemnou hořkou chuť pouze tehdy, připravujeme-li je nespávně. Při čištění musíme stonek dole vylomit, nikoliv seříznout. S ním se totiž vytáhnou i vlákna, která způsobují hořkost zeleniny.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Artyčoky v kuchyniCo je dobré vědět o zavařování
Jak dobře vybrat majonézu
Recept - domácí celorznné melasky!
Svatomartinská kachna - neuvěřitelné 13-ti hodinové pečení