Články
21.06.2013 - Iva Veselá
Připravte si veganský parmazán
Také se vám stává, že vám schází doma některé ingredience na vaření, bez kterých to prostě nejde? Většinou to bývá buď něco méně zdravého (másla, tučné sýry, smetany...alespoň doufám, že nemáte zásoby:-)). Jednou takovou je sýr parmazán, který je v některých receptech opravdu nenahraditelný. A protože jsem specialista přes náhrady nezdravých věcí za zdravé, mám pro vás tip na rychlou a zdravou alternativu parmezánu.
Parmazán
Parmazán neboli parmesan je zrající sýr, na kterém je fascinující už jeho výroba. Obsahuje totiž pouze čisté nepasterované kravské mléko bez jakýchkoliv přídatných látek. Proto je naprosto čistou potravinou, poživatelnou včetně tvrdé kůrky. Díky dlouhému zrání přitom obsahuje bílkoviny, vápník a fosfor v lehce stravitelné formě.
Co když ale parmazán doma nemáte? Tak si jednoduše vyrobte svůj vlastní z kešu oříšků! Kešu je stejně jako parmazán bohaté na bílkoviny, vápník a vše v dobře stravitelné formě.
Zdravý veganský parmazán
Ingredience:
100 g kešu oříšků
25 g lahůdkového droždí
malá lžička soli
Postup:
Všechny ingredience dáme do robotického sekáčku a rozmixujeme do hladka, aby vznikla parmazánová konzistence jako kdyby byl sýr jemně nastrouhaný. "Strouhaný parmazán" vložíme do nádoby a uchováme v ledničce, kde vydrží pár týdnů. Samozřejmě je lepší si připravit čerstvý a spotřebovat do týdne.
Takto vyrobený sýr můžeme přidávat k lasagním, těstovinám nebo na celozrnnou pizzu.
V případě dotazů k redukci hmotnosti a úpravy jídelníčku mne kontaktujte!
Jste to, co jíte!
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Jak obelstít hlad a chuť v kancelářiOřechy - víte, kde všude je můžete použít?
Recept - hummus
Svatomartinská kachna - neuvěřitelné 13-ti hodinové pečení
Vegetariánské restaurace v Praze