Články
12.07.2013 - Iva Veselá
Domácí máslo za 10 minut
Co takhle dát si....máslo? A domácí! Pokud si nechcete kupovat velkou kostku másla, kterou ani nespotřebujete, vyrobte si doma své vlastní v menším množství. Je hotové docela rychle!
Máslo v domácí provedení
Proč si máslo připravit doma? Protože je to rychlé, jednoduché a chutné. A protože má s výrobou másla moje babička zkušenosti, takže bych mohla její domácí tradice zveřejňovat dále, abychom na ně nezapomněli.
Příprava domácího másla sice vyjde na více korun, ale to určitě stojí za to vyzkoušet. Uvidíte, jak vám bude chutnat, a z výsledného díla hutné máslové hmoty budete mít radost. A navíc, výroba domácích potravin je dneska přece IN!
Výroba domácího másla - krok za krokem
1. Koupíme si 2 kelímky 31 % smetany na šlehání.
2. Smetanu necháme stát mimo lednici, aby měla pokojovou teplotu.
3. Oba kelímky vyklopíme do vyšší nádoby a metličkami začneme smetanu šlehat.
(Pokud nechcete mít kuchyni vymalovanou na bílo, použijte vysokou nádobu).
4. Po cca 1 minutě šlehání vznikne ze smetany šlehačka.
(Kdo neodolá, může si připravit skvělou vídeňskou kávu se šlehačkou nebo čerstvé jahody s trochou šlehačky. Ale moc to nepřehánějte, víte, že je tučná a v tuto chvíli je dobré chutě držet na uzdě).
5. Mixér na šlehání můžeme vyměnit za silnější ponorný mixér a šleháme dál. Za chvíli se začne oddělovat podmáslí.
(Ponorný mixér není nutný, ale vysoké otáčky při míchání hutnější hmoty zvládne více).
6. Šleháme tak dlouho, až bude máslová hmota dostatečně tuhá.
7. Slijeme syrovátku (tekutinu) a rukama hněteme máslovou hmotu na prkénku pod proudem tekoucí vody, díky čemuž oddělíme poslední zbytky syrovátky.
8. Část másla můžeme ochutit bylinkami a vytvořit si tak čerstvé bylinkové máslo.
Tip výživového poradce
- Používejte kvalitní smetanu bez stabilizátorů, aby se nepřešlehala.
- Teplota smetany - čím je nižší, tím lépe vzniká šlehačka. Když je vyšší (cca 15 °C), je vhodnější k přípravě másla.
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce, ráda se Vám budu věnovat.
Co s podmáslím
Podmáslí můžete vypít samotné nebo ho přidat do chlebových směsí při pečení chleba.
Co s máslem
Použijte na namazání pečiva nebo na pečení. Máslo uchovávejte v ledničce v uzavřené nádobě a spotřebujte do 14 dnů.
Chci se objedat do výživové poradny >>
Ponořte se do toho s námi!
(Foto)
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.71 bodů z pětiČtěte také:
Jak na kocovinuJak připravit pomazánku z dýňových semínek
Je vám zima? Dejte si zázvor a skořici!
Přejedli jste se o svátcích?
Tipy na křen jako léčivý prostředek