Články
29.07.2009 - Iva Veselá
Bramborové triky
V tomto článku se dočtete plno zajímavých tipů pro zacházení s brambory, aby byly co nejlepší. Dozvíte se také, že brambory jsou účinným čisticím prostředkem proti skvrnám a můžete jimi dokonce pročistit komín.
Chléb jako kupovaný
Chléb zůstane v kovové či dřevěné krabici déle čerstvý, pokud do ní přidáme nakrojený brambor (zvyšuje totiž vlhkost vzduchu).
Jak na přesolenou polévku
Máme-li přesolenou polévku, dáme do ní 2 syrové brambory nakrájené na čtvrtky - většinu soli do sebe totiž vsáknou. Z polévky je musíme samozřejmě vyndat.
Přípálená omáčka není problém
Připálíme-li omáčku, neměli bychom ji míchat, ale nepřipálenou část dát do čistého hrnce a přidat k ní syrový brambor, který neutralizuje připálenou chuť.
Brambory bez prasklin
Brambory vařené ve slupce nebudou při vaření praskat, přidáme-li do vody trochu soli.
Brambory a mikrovlnka
Ohříváme-li brambory v mikrovlnné troubě, měli b ychom je navlhčit vodou, aby slupka tolik nevyschla.
Voda už nepřekypí
Necheme-li, aby nám voda při vaření brambor překypěla, dáme do ní trochu tuku.
TIP
Jak vařit staré a nové brambory?
Staré a nové brambory mají rozdílný obsah škrobu, staré bychom měli dávat vařit do studené vody, nové do vroucí.
Brambora vyčistí i skvrny
Skvrny od jódu je dobré navlhčit a pak třít polovinou syrové brambory. Skvrna ztmavne, pak ji můžeme vyprat ve studené vodě.
Bramborové hnojivo?
Vodu, ve které vaříme brambory, můžeme použít také jako hnojivo na květiny (obsahuje minerální látky).
Nakonec pročistíme komín
Suché bramborové slupky je dobré spálit v kamnech. Jednak je uhlí déle žhavé a mimo to se při spalování bramborových slupek uvolňují z komína saze a roury.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4.63 bodů z pětiČtěte také:
Jak balit vánoční dárky?Jitrocelovým nálevem proti vředům
POLOPATĚ - jak na domácí výrobu ghí
Tipy a rady k výběru pečiva
Výhody používání keramických nožů