Články
18.12.2012 - Iva Veselá
Vánoční recepty od naší čtenářky
Pečení je v plném proudu, ale i tak vás rádi budeme inspirovat dalšími zdravými vánočními recepty. Tyto recepty pro vás připravila čtenářka a zároveň klienka naší výživové poradny Martina Průšová, která se je naučila v kurzu zdravého pečení.
Vánočka (bez bílého cukru, bílé mouky, vajec a mléka)
- 500 g hrubé špaldové mouky
- 1 dcl slunečnicového oleje
- špetička mořské soli (jen pár zrnek, které se dávají do sladkého pro vytažení sladké chuti)
- 1 lžička citronové kůry
- žitný kvásek cca 6 lžic (sami si kváskovou kulturu pěstujeme a několikrát v týdnu z ní pečeme chléb, dá se koupit i sušený, ale s ním nemám moc dobré zkušenosti)
- rozinky
- mandle
- koření:drcený hřebíček, badyán, vanilka
- 250 ml vody
- 10 polévkových lžic pšeničného sirupu bio
Postup: Z 250 ml vody a 10 lžic pšeničného sirupu uděláme sladký rozvar (zahříváme v kastrůlku nad plamenem, až se sirup spojí s vodou), necháme vychladnout, než ho budeme přidávat do těsta. Smícháme mouku se špetičkou mořské soli, citronovou kůrou a kořením, pak přidáme žitný kvásek a přilijeme sladký rozvar (musí být vlažný, ne horký,abychom nezničili kváskovou kulturu). Pak zapracujeme olej a na konec rozinky a mandle. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané vánočkové formy a necháme přes noc kynout. Jak moc vykyne, záleží na kvalitě kvásku, teplotě v místnosti i na počasí.
Ráno vložíme do rozpálené trouby (cca 180 C) a necháme zapéct 20 min, pak podložíme pod vánočku ještě jeden plech a shora ji přikryjeme pečícím papírem nebo alobalem a při teplotě
150 °C dopékáme ještě cca 1 hod. Před podáváním ji můžeme posypat sušeným sójovým nebo ovesným mlékem.
Recepty na vánoční cukroví, kde je třeba dodržet následující postup:
1) smícháme zvlášť tekuté (sipup a tuk) a zvlášť suché přísady
2) tekuté přísady - necháme změknout tuk i pšeničný sirup při pokojové teplotě, pak vložíme do mixéru a společně rozmixujeme, teprve potom, začneme přidávat suché přísady a těsto vypracujeme, zabalíme do igelitu a necháme přes noc v lednici
3) těsto je třeba vyválet mezi 2 fóliemi (silikonový vál nebo vál z umělé hmoty tupperware nebo něco podobného a jako vrchní fólii si ustřihnu kousek potravinové fólie nebo igelitový sáček)
Některý rok se mi stalo, že jsem nemohla sehnat palmový tuk BLESK - MALINDA BAKER´S FAT a zkoušela improvizovat s jinými tuky,které se prodávají ve zdravých výživách,ale těsto nedrželo pohromadě, byla to ztráta času, energie i surovin.
Tip výživového poradce
Při pečení se můžete držet těchto tipů pro zdravé pečení >>
Medové perníčky (bez bílého cukru, bílé mouky, vajec a mléka)
- 425 g žitné celozrnné hladké mouky
- 170 g palmového tuku BLESK - MALINDA BAKER´S FAT (rostlinný tuk z palmového a kokosového oleje)
- 360 g medu (lze i méně)
- 2 lžičky perníkového koření
- vinný kámen (kypřící prášek bez fosfátů)
Linecké (bez bílého cukru, bílé mouky, vajec a mléka)
- 500g špaldové celozrnné hladké mouky
- 200-250g palmového tuku BLESK
- 4 polévkové lžíce pšeničné siruru bio
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- špetička soli
- citronová kůra
- vanilka
V případě dotazů ohledně zdravé výživy nebo správného stravování kontaktujte výživového poradce!
Išelské dortíčky
- 500g špaldové celozrnné hladké mouky
- 250g mletých ořechů
- 140 g palmového tuku BLESK
- 200g pšeničného sirupu bio
- špetička soli
Postup: Vykrájená kolečka slepuji krémem z uvařeného a rozmixovaného kus-kusu, palmového tuku a pšeničného sirupu, chci-li krém čokoládový, přidám karob nebo kakao, chci-li krém kávový přidám instantní obilnou kávu (Yanoh nebo Caro).
Poleva:šálek vody, půl šálku pšeničného sirupu, 1 lžíce karobu, půl lžíce oleje, půl lžíce maizeny a 1 lžička práškového agaru (nemám-li agar, dám více maizeny). Vodu s pšeničným sirupem uvedeme do varu, přidáme ostatní přísady rozpuštěné v trošce vody, krátce povaříme, pak už jen lehce zahříváme ve vodní lázni a namáčíme slepovaná kolečka, navrch ozdobíme vlašským ořechem nebo mandlí.
Zdroj: čtenářka Martina Průšová
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Jak balit vánoční dárky?Jak vyrobit ovčí sýr?
Přejedli jste se o svátcích?
Svatomartinská kachna - neuvěřitelné 13-ti hodinové pečení
Vegetariánské restaurace v Praze