Články
16.03.2010 - Iva Veselá
Výživa při nemoci slinivky břišní
Jedním z méně častých, ale o to více nebezpečných jsou choroby slinivky břišní (panktreatu). Nádorové onemocnění slinivky břišní způsobuje poruchu trávení se ztrátou tělesné hmotnosti. Slinivka produkuje trávicí enzymy, které slouží ke zpracování cukrů, tuků a bílkovin. Nádorovým onemocněním nebo operací může být tato funkce narušena. To vyvolává po konzumaci některých pokrmů potíže, jako je pocit plnosti, nadýmání, bolesti v břiše, nevolnost, někdy i zvracení, průjmy apod. Onemocnění může být doprovázeno vznikem cukrovky (diabetu). Výživa při léčbě onemocnění slinivky břišní má podpůrný charakter. Chybějící enzymy je možno podávat ve formě léků, které se užívají s jídlem a často je nutné jich prát větší množství než je obvyklé, aby dostatečně působily. Správným výběrem potravin se snažíme především předejít obtížím, zlepšit využití jednotlivých živin v těle a tím zabránit hubnutí a zlepšit tak celkovou fyzickou kondici. Vznik cukrovky vyžaduje trvalé změny ve stravování, které se týkají nejen výběru potravin, ale také dodržování časového rozvrhu jednotlivých jídel.
Co to znamená v praxi?
Hlavní zásadou je jídlo dobře pokousat, nikdy se nepřejídat, jíst častěji v menších dávkách. Potraviny, které nadýmají, pokrmy s vyšším obsahem tuku a alkohol často vyvolávají potíže, proto je zcela vylučujeme. Při cukrovce vynecháváme cukr, který v případě nutnosti nahrazujeme umělými sladidly.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce.
Které potraviny jsou pro mne vhodné?
Maso – netučné druhy
- vhodné je maso kuřecí, krůtí, libová slepice, králík, ryby – filé, kapr, štika, omezeně vepřové – kýta, kotleta, hovězí kýta.
Uzeniny a uzenářské výrobky
- omezujeme. Pokud přece jen chcete zařadit do jídelníčku tuto skupinu potravin, vybírejte si netučné druhy, které jsou snadno stravitelné – pozor na snášenlivost.
- vhodná je kuřecí nebo krůtí šunka, vepřová šunka, kladenská nebo debrecínská pečeně, drůbeží dietní uzeniny apod.
Mléko a mléčné výrobky
- vhodné jsou tavené sýry s obsahem tuku 30% - 45% v sušině bez příchutí, eidam, nízkotučný tvaroh, tvarohové sýry (Lučina), netučné jogurty, termizované dezerty, pudinky.
- mléko používejte nízkotučné, pro častou nesnášenlivost jej nedoporučujeme jako samostatný nápoj, ale pouze k přípravě pokrmů. Zakysané mléčné nápoje s nízkým obsahem tuku bývají dobře snášeny (kefír, podmáslí, acidofilní mléko).
Vejce
- používejte k přípravě pokrmů (žloutek ne víc než jeden kus denně, bílky neomezeně).
Tuky
- pokrmy připravujte bez tuku, teprve do hotových jídel přidávejte malé množství másla nebo kvalitního rostlinného oleje. K namazání pečiva použijte malé množství másla, nebo rostlinné tuky (typu Flora, Rama, Perla apod.). Množství tuku závisí na snášenlivosti.
Pečivo a obiloviny
- vhodné jsou housky, rohlíky, veka, starší chléb, netučná vánočka, piškot, bílkové pečivo; sladké druhy pečiva nejsou vhodné u nemocných s cukrovkou.
- k zahuštění pokrmů používejte pšeničnou mouku opraženou na sucho a dobře povařenou, (nemocní s alergií na lepek použijí škrob bramborový, kukuřičný nebo bezlepkovou mouku).
- po tepelné úpravě jsou vhodné krupice, ovesné vločky, krupky (např. jako zavářka do polévky).
- vhodné jsou rýže, těstoviny, dietní knedlíky, krupicové noky.
- množství pečiva, mouky a ostatních obilovin u nemocných s cukrovkou se řídí doporučením diabetické diety.
Zelenina
- vhodné jsou brambory a zelenina nenadýmavá; mrkev, celer, petržel, dýně, patison, jemně strouhaná červená řepa, krájený hlávkový salát, čínské zelí, rajčata oloupaná a bez zrnek, rajčatový protlak, špenát, malé množství brokolice. Zeleninu upravujte vařením nebo dušením, lisovaná a jemně strouhaná zelenina je snadněji stravitelná. Saláty ze syrové zeleniny zařazujte do jídelníčku dle snášenlivosti.
Ovoce
- vhodné jsou dobře vyzrálé, nenadýmavé druhy ovoce; jablka, nektarinky, broskve, mandarinky, pomeranč, banán; lisované bez zrnéček jahody, maliny, rybíz; kompotované ovoce; jablka, dýně, meruňky, broskve; marmelády a džemy z uvedených druhů bez zrnéček. Nemocní s cukrovkou mohou uvedené ovoce v povoleném množství dle doporučené diabetické diety, kompoty a džemy slazené umělým sladidlem omezeně. Ovoce zvolte dle vlastní snášenlivosti.
Koření
- vhodné jsou zelené natě, kopr, pažitka, petrželka, majoránka, bazalka, kmín, vanilka, citrónová šťáva, sůl.
Nápoje
- vhodné jsou nápoje neperlivé, slabý černý čaj, bylinné čaje, ovocné čaje, obilninová káva, ředěné ovocné šťávy, džusy, přírodní minerální vody. Pro nemocné s cukrovkou jsou ředěné přírodní ovocné šťávy povolené pouze v malém množství, džusy pro obsah cukru nedoporučujeme.
Sladidla, sladkosti, pochutiny
- sladíme mírně - cukrem, medem, glukopurem, nemocní s cukrovkou používají umělá sladidla.
- do jídelního lístku můžete zařadit pokrmy z piškotového, odpalovaného, spařovaného, bílkového, tvarohového a krupicového těsta; kypřete bílky (sněhem), kypřícím práškem.
- vhodné jsou také pudinky, nákypy, ovocné rosoly,
- při cukrovce a špatné snášenlivosti cukrů omezujeme slazení a sladké pokrmy nepodáváme nebo je připravujeme s umělými sladidly
Které potraviny jsou pro mne nevhodné?
Maso
- nevhodná jsou tučná masa, jako je vepřový bůček, krkovice, kačena, husa, zvěřina, skopové, vnitřnosti.
- nevhodné jsou masové konzervy, paštiky, uzená masa, nakládaná a marinovaná masa, nakládané ryby a rybí konzervy, plody moře, jitrnice, jelita, prejt, klobásy a většina uzenin.
Mléko
- nevhodné jsou mléčné výrobky s vysokým obsahem tuku, šlehačka, smetana, plísňové a zrající sýry.
Vejce
- nevhodná jsou vejce jako samostatný pokrm; smažená vejce, vaječné omelety, sázená a vařená vejce.
Tuky
- zakázané jsou přepalované tuky, smažená jídla, sádlo, škvarky, slanina, majonézy, tatarská omáčka, apod.
Pečivo
- nevhodné je celozrnné a tmavé pečivo, čerstvý chléb, čerstvé kynuté pečivo; buchty, koláče, loupáky, koblihy; výrobky z lístkového těsta, müsli, oplatky s krémy, tučné sušenky apod. Nevhodné je zahušťování pokrmů jíškou.
Luštěniny
- nevhodné jsou všechny druhy luštěnin; čočka, hrách, fazole, sója.
Zelenina
- nevhodné jsou nadýmavé druhy zeleniny; zelí, kapusta, květák, paprika, okurky, česnek, cibule, pór, ředkvičky, křen.
Ovoce
- nevhodné je ovoce nedozrálé, tuhé, s tvrdou slupkou a zrníčky, příliš kyselé a bobtnající, švestky, hrozny, hrušky, fíky, datle, třešně, rybíz, angrešt, ořechy, oříšky, kokos, mák, olivy.
Koření
- nevhodné je ostré koření; pepř, chilli, paprika, směsy koření na grilování, pečení, do gulášů, polévkové koření, sojová omáčka, hořčice, muškátový oříšek, nové koření, bobkový list, kečupy apod.
Hodnocení článku
Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Pickles - kvašená zeleninaVýživa podle jin a jang
Výživa podle krevních skupin
Výživa při celiakii
Výživa při cukrovce (diabetes mellitus)