Články
03.01.2013 - Iva Veselá
Jak přijímat vápník při intoleranci laktózy
Mléčné výrobky z kravského mléka jsou bohatým zdrojem vápníku. Jsou ale lidé, kteří trpí tzv. intolerancí (nesnášenlivostí) laktózy, tudíž jsou nuceni přijímat vápník z jiných zdrojů.
Co je intolerance laktózy
Intolerance laktózy je často zaměňována s alergií na mléko. Hlavní rozdíl mezi těmito metabolickými poruchami je v příčinách onemocnění. Zatímco intolerance laktózy je způsobena nedostatkem enzymu laktáza, který mléčný cukr rozkládá, u alergie na mléko se jedná o imunitní odezvu organismu na mléčné bílkoviny.
Než si povíme o tom, v jakých potravinách je vápník obsažený, je dobré vědět, co narušuje a podporuje jeho vstřebávání. Podle tabulkových hodnot si můžeme napočítat příjem vápníku, ale pokud budeme konzumovat potraviny, které vstřebávání narušují, celkový příjem pro organismus, resp. vstřebatelnost a využitelnost, tím můžeme výrazně snížit.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Co narušuje vstřebávání
- léky (steroidy, neomycin, penicilin, tertacyklin, choloromycetin)
- kyselina šťavelová (rebarbora, špenát, mangold, červená řepa, čokoláda) – spolu s vápníkem tvoří nerozpustné šťavelany (oxaláty)
- kyselina fytová, kyselina fosforečná, vysoké dávky hořčíku
- vysoký příjem bílkovin (i bílkovinných koncentrátů pro sportovce) - zvýšené vylučování vápníku ledvinami
- sedavý způsob života, stres a silný alkoholismus (zpomalují vstřebávání vápníku)
- vstřebávání vápníku se zhoršuje s věkem
Co podporuje vstřebávání
- vitamin D (přechod ze střev do krevního oběhu), vitamin C, B9, hořčík, fosfor
Můžete také využít doplnění výživy ve formě tobolek. Například kombinace vápníku + vitamínu D je v tomto případě velmi vhodná. Tobolky si můžete objednat také ZDE v našem e-shopu.
Obsah vápníku ve 100 g potraviny
Uvedeny jsou i mléčné potraviny pro srovnání s nemléčnými potravinami.
Potravina |
Vápník (mg) |
mák mletý |
1475 |
parmazán |
1200 |
řasa hnědá sušená |
1200 |
skořice |
1200 |
ementál |
1000 |
kmín |
950 |
tvrdý sýr |
900 |
polotvrdý sýr |
800 |
gouda 45% |
750 |
sezam čerstvý |
738 |
kapary |
730 |
spirulina |
637 |
agar-agar |
515 |
řasa červená |
478 |
feta |
450 |
mozarella |
403 |
měkký sýr |
400 |
tvaroh měkký |
365 |
sardinky |
354 |
saturejka |
349 |
majoránka |
322 |
oregano |
310 |
papája sušená |
304 |
šalvěj |
266 |
bazalka |
250 |
mandle |
250 |
petrželka |
245 |
fíky sušené |
244 |
kopr |
230 |
lněné semínko |
230 |
lískové oříšky |
225 |
řeřicha |
214 |
mléčná čokoláda |
214 |
kapusta |
212 |
máta peprná |
210 |
kopřiva čerstvá |
200 |
pivovarské kvasinky |
200 |
sójová mouka |
200 |
sójové boby |
190 |
sójové výrobky |
190 |
kurkuma |
182 |
paprika sladká |
180 |
estragon |
170 |
tofu |
159 |
libeček |
150 |
meduňka |
150 |
vaječný žloutek |
140 |
jogurt 1% tuku |
140 |
žampiony sušené |
139 |
pistácie |
135 |
kakaový prášek |
133 |
para ořechy |
132 |
pažitka |
129 |
špenát |
126 |
cizrna sušená |
124 |
podmáslí |
120 |
jogurt 3,6% tuku |
120 |
mléko 0,5 a 1,5% |
120 |
hořčice |
120 |
fazole |
113 |
zakysané mléko |
110 |
fenykl |
109 |
brokolice |
105 |
křen |
105 |
mangold |
103 |
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Pickles - kvašená zeleninaVeganství a odlišnosti ve stravování
Vegetariánství - životní styl nebo kvůli hubnutí
Výživa při celiakii
Výživa při nemoci slinivky břišní
Diskuze
Nedostatok vápnika je mýtus. Čoho je v strave naozaj dosť, je práve vápnik a netreba ho dopĺňať. Problém je však s jeho správnym vstrebávaním. Preto by bolo vhodnejšie napísať, ktoré prvky sú potrebné v tele na to, aby sa vápnik vstrebal do kostí a nie naopak. Spomenuli ste vitamín D, mali ste upresniť že sa jedná o vitamín D3, nespomenuli ste dostatok vitamínu B 6 a vitamínu K (vo forme MK 2, MK4 a MK 7) a zinku. Čo sú podľa vás vysoké dávky magnézia? Práve jeho nedostaok je v modernej spoločnosti alarmujúci a okrem toho nadbytok horčíka by sa prejavil jednoducho - hnačkou. Žiadny iný problém nespôsobí. Inak súhlasím s tým, čo si všimla Petra v príspevku vyššie. Prečo ste nenapísali ako a kedy správne brať fosfor a horčík? Mimochodom magnézium je najlepšie prijímať vo forme solí ako chlorid horečnatý alebo laktátu. Keď už chcete pomáhať, tak píšte čo ľuďom naozaj prospeje a nie to, čo sa dá dočítať hocikde inde v rôznych neodborných článkoch.
06.08.2013 09:28Není poněkud kontraindikační informace, že vstřebávání snižuje kyselina fosforečná a vysoké dávky hořčíku a podporuje fosfor a hořčík? Zvláště pokud tyto prvky jsou antagonisté?
16.02.2013 20:12