Články
19.11.2009 - Iva Veselá
Výživa - hmyz na talíři
Hmyz jako potrava - proč ne?Vypasená larva kroutící se na jazyku nebo šimrající nožičky hmyzu v ústech - pro Evropana něco nepředstavitelného. Ale na světě existují místa, kde hmyz je běžnou součástí jídelníčku. A zatímco ochránci zvířat brojí proti pojídaní psů, opic nebo koní, hmyz jako potrava vyvolává pouze jedinou emoci - odpor.
Proti
- Psychologické bariéry
- Pokud jde o jídlo, jsme konzervativní
- Obecně platí - dáváme přednost tomu, co známe
Pro
- Výživná hodnota - hmyz obsahuje bílkoviny, lipidy, minerály - zvláště zinek a železo, vitamíny - riboflavin a thiamin a samozřejmě vodu. Včelí larvy mají až 10x více vitamínu D než tresčí játra.
- Nízké náklady - k vykrmení 1 kg housenek stačí 3 kg listí, zatímco k získání 1kg hovězího potřebujeme 10 kg rostlinné potravy.
- Dostupnost
Ploštice
V jihovýchodní Asii jsou považovány za pochoutku. Chutnají jako sýr gorgonzola. Umíchané na kaši a smíchané se zeleninou a kořením slouží jako základ omáčky v Laosu a Thajsku. Zmražené ploštice najdete i v supermarketech v Kalifornii, kde žije početná asijská komunita.
Bourec morušový
Konzumují se jeho zámotky. Smažené bource vám nabídnou v některých restauracích v Číně nebo v Japonsku; v Jižní Koreji se konzervované prodávají na tržištích nebo se vyvážejí do USA. V některých venkovských oblastech Číny se bourec suší na slunci a pak se pojídá v omeletě nebo se smaží s cibulí a omáčkou. 63% jeho hmotnosti tvoří bílkoviny. Chutí připomíná oříšky kešu.
Housenky
Ty kralují v Africe. Nejoblíbenější jsou housenky živící se listím stromů mopane, které měří asi 10 cm. Jsou tak rozšířené, že není problém nasbírat až 18 kg za hodinu. Po vyvrhnutí se suší na slunci, vaří se zeleninou, pečou, smaží nebo se jedí syrové. 20 kusů tohoto hmyzu pokryje každodenní potřebu vápníku, fosforu, vitamínu B2 a železa u dospělého člověka. Obsahuje 761 kcal/100 g. V Jižní Africe se housenky chovají také na specializovaných farmách.
Recept na přípravu housenek:
Housenky se povaří s kořením, česnekem a rajčaty. Po změknutí se podávají s kaší.
Mravenci
V Mexiku vám v restauraci Don Chon´s naservírují vařené larvy černých mravenců, které svou konzistencí připomínají sýr cottage. V Číně věří, že jejich každodenní pojídání zaručuje pevné zdraví. Na živých mravencích si pochutnávají také indiánské kmeny v Jižní Americe. V Africe se neplodným ženám a impotentním mužům doporučuje konzumovat termití královny, které vynikají plodností.
Další jedlé druhy:
Cvrčci, kobylky, včelí larvy, mouční červi
Nejedlý hmyz:
Slunéčka sedmitečná, štěnice, švábi
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4.75 bodů z pětiČtěte také:
MakrobiotikaPickles - kvašená zelenina
Specifická výživa seniorů
Veganství a odlišnosti ve stravování
Výživa při celiakii
Diskuze
Web: http://jimehmyz.cz/kdekoupit/
jíme hmyz
Přínosný článek, souhlasím
12.06.2015 13:23Bourec morušový
zdravim tak sem si ho dnes dal a je super vrele doporucuji
30.01.2015 20:23Bezva článek,určitě bych neopovrhla nějakou dobrůtkou z hmyzu,škoda,že u nás nic takového není nebo snad ano do Japonska i Číny je to trochu z ruky i když nikdy neříkej nikdy:)
20.11.2009 13:09