Články
20.06.2012 - Iva Veselá
Inositol - méně známý vitamín
Inositol patří mezi vitageny (dříve užívané označení pro látky dodávané potravou a nezbytné pro organismus). Jedná se v podstatně o vlákninu, někdy známý pod názvem vitamín B8 či B9 (v tomto se údaje rozcházejí). Po chemické stránce je to látka ze skupiny fosfolipidů, je to ester kyseliny fosforečné.
Inositol a hubnutí
Při hubnutí je tento vitamín poměřně důležitý. Kromě toho, že tvoří ve srdečním svalu jakýsi zásobní zdroj energie, je důležitý při výstavbě buněk. Při redukci váhy je důležitý už proto, že má lipotropní (tuky emulgující) účinek a podílí se na metabolismu tuků i cholesterolu (snižuje hladinu cholesterolu v krvi). Spolu s vitamínem B3 zvyšuje peristaltiku střev.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Víte, že...?
Zajímavou informací také je, že má uklidňující účinek a brání vypadávání vlasů, má podpůrné působení u diabetiků typu 2. Dále pomáhá redukovat nežádoucí účinky chemoterapie a také pomáhá zabraňovat tvorbě ledvinových kamenů. V neposlední řadě je účinný při stresových situacích (jako téměř každý vítamín skupiny B) a je považován za antioxidant, tzn. ochranná složka organismu před vznikem volných radikálů.
(Nejvyšších účinků inositolu je dosaženo v kombinaci s látkou inositolhexafosfát, který je od něj odvozen. Tato látka je také známa pod názvem kyselina fytinová nebo pod zkratkou IP6.)
Co způsobuje nedostatek inositolu?
Zvýšené množství tuku v krvi (v séru), zvýšené riziko aterosklerózy, riziko zvýšeného ukládání tuku a cholesterolu v játrech, vypadávání vlasů a lokální záněty kůže. Takže zde není důvod riskovat a raději si zajistěte dostatečný příjem této látky pomocí stravy.
Inositol v potravinách
Zdrojem může být hrách, sója, obilí, rýže, luštěniny a různá semena (např. slunečnicové semínko). V menším množství i v zelenině, ovoci (grapefruit, hrozny) a bylinných čajích - je totiž termostabilní (vysoká teplota ho neničí).
Bohatým zdrojem inositolu je také maso (játra, mozeček, srdce), vejce, mléko a vnitřnosti.
Hodnocení článku
Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Chróm a vlčí hladyNebezpečné tuky - jsou tam, kde byste je nečekali
Vitamín B1 - thiamin
Záhadná 'éčka'
Ztráty vitamínů v potravinách