Články
15.02.2012 - Iva Veselá
Vitamíny A, D, F, K - krátký přehled
Co se děje při nedostatku vitamínů
Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóza, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. U vitamínů rozpustných v tucích to však nefunguje. Předávkování vitamínem (hypervitaminóza) může být velmi nebezpečná. Nejrizikovějším vitamínem je v tomto ohledu vitamín A, u nějž existují případy smrtelných otrav nebo otrav s doživotními následky (v nadbytku je pro organismus toxický).
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Vitamin A - proti šerosleposti
Je asi nejznámější jako "oční vitamin", protože podporuje zrakové vjemy a jeho nedostatek způsobuje poruchy rohovky a sítnice. Krom toho podporuje celkový růst organizmu a zvyšuje odolnost vůči infekčním nemocem. V potravě se nachází jako hotový vitamin nebo jako provitamin, z něhož si pak organizmus vytváří vitamin. Zdrojem vitaminu A (retinolu jako takového) jsou ryby, olej z rybích jater, mléko nebo vajíčka. Zdrojem betakarotenu (provitaminu A) je mrkev, zelenina a ovoce (mrkev, brokolice, meloun, salát, špenát, meruňka), tedy prakticky všechno do oranžova nebo červena zabarvené ovoce. Obsažen je ale také v zelené paprice! Betakaroten je také nazýván prekurzorem vitamínu A, jelikož se teprve z něj tvoří vitamín A.
Vitamin D - pravá ruka vápníku
Je nezbytný pro vstřebávaní vápníku, který je základem pro zdravý vývoj zubů a kostí. Přispívá k udržení minerální rovnováhy mezi vápníkem a fosforem. Vzniká ozářením pokožky UV zářením. Nedostatek způsobuje měknutí kostí nebo zakřivení páteře, hlavně v mladém věku. Kromě slunečních paprsků jsou zdrojem vitaminu D ryby, vajíčka, mléko a máslo a avokádo.
Vitamin E - růstový element
Přímo působí na růst: při nedostatku dochází k trpasličímu vzrůstu, při nadbytku k obrovskému vzrůstu. Působí jako antioxidant, je ochráncem buněk a přispívá k normálnímu růstu a vývinu svalů, spolu s vitaminem C je odpovědný za imunitní systém. Nachází se hlavně v potravinách rostlinného původu. Bohatým zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, rostlinné oleje, mléko, zelenina a celozrnné produkty.
Vitamin F - dozorce
Tvoří ho trojice nenasycených mastných kyselin: linoleová, linolová a arachidová. Je katalyzátorem biochemických reakcí v organizmu, reguluje rychlost reakcí, přičemž sám do nich nevstupuje. Vitamin F je důležitý při metabolizmu ceramidů, mezibuněčného pojiva potřebného pro soudržnost vlasových šupin. vitaminu F jsou ovoce, zelenina a mouka.
Vitamin K - péče o krev
Vitamin K je obecný název pro skupinu vitaminu K1-K4 a jiných látek. Jeho název je odvozený od slova koagulace - srážlivost. Pomáhá upravovat srážlivost krve, podporuje správnou funkci jater, pùsobí jako prevence proti infekcím i proti zhoubným nádorům. Nejvýznamnější zdroje jsou zelí, petržel, brokolice, kapusta, květák, oves, žito, pšenice, sojové boby, fazole, zelený čaj, kopřiva a vajíčka.
Užíváte nějaké vitamínové doplňky? Podělte se s námi! v diskusním fóru!
Image: graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotilo 9 čtenářů průměrem 4.44 bodů z pětiČtěte také:
Kyselina fytinová - strašák celozrných výrobků?Vitamín P - flavonoidy
Vitamíny rozpustné v tucích
Záhadná 'éčka'
Ztráty vitamínů v potravinách