Články
02.09.2009 - Iva Veselá
Bílkoviny v naší potravě
Mnozí neví, co si pod pojmem živiny představit, a proto jsou dotazy směrované na tyto látky vcelku časté. Je to ale jednoduché - živiny jsou to bílkoviny, sacharidy (cukry) a tuky. V dnešním článku si řekneme o první složce, a to jsou BÍLKOVINY. K čemu jsou dobré a jak je ve stravě správně přijímat?
BÍLKOVINY
Jsou to látky složené z aminokyselin, jejichž základní počet dosahuje 21. Pro zajímavost se aminokyseliny skládají z uhlíku, vodíku, kyslíku, dusíku, síry a železa. Některé aminokyseliny si organismus nedovede vytvořit a musí je dostat pomocí potravy ( tzv. esenciální, jsou to leucin, isoleucin, valin, metionin, treonin, lysin, fenylalanin a tryptofan). Například jistě víte, že kulturisté užívají v kapslích známe kyseliny amino, které podporují svalový růst a regeneraci organismu. Některé aminokyseliny si dokáže organismus vytvořit sám z jiných aminokyselin.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Které amino jsou nejlepší?
Existují tzv. plnohodnotné aminokyseliny, které jsou obsaženy v mléce, vejcích a mase. Naopak neplnohodnotné aminokyseliny jsou v rostlinných potravinách jako jsou obiloviny a luštěniny.
Člověk musí přijímat plnohodnotné i neplnohodnotné bílkoviny. Spotřeba je ovlivněna věkem, pohlavím, zdravotním stavem, pracovní činností a klimatickými podmínkami. Dospělý člověk má přijímat denně asi 1 g bílkovin na 1 kg své hmotnosti. Dávejte si ale pozor, bílkoviny v potravě se mohou znehodnotit působením světla, tepla, mikroorganismů.
Jaký mají tedy bílkoviny význam
- jsou základním materiálem pro růst a vývoj svalů
- zúčastňují se tvorby hormonů, enzymů, barviv (zejména krevního hemoglobinu), mají podíl na tvorbě trávicích šťáv
- zvyšují látkovou výměnu organismu (část své energetické hodnoty spotřebují na svou vlastní přeměnu
- pomáhají udržovat stálý osmotický tlak ve vnitřním prostředí, a tím i rovnováhu vody v organismu
- mají přepravní funkci při přenosu některých látek (tuků)
- jsou zdrojem imunobiologických látek (chrání před infekcemi)
- pomáhají udržovat správnou chemickou reakci ve vnitřním prostředí (optimální kyselé prostředí)
Co se děje při nedostatku?
Nedostatek způsobuje zpomalený růst, snižuje se tělesná hmotnost, pracovní schopnost, vznikají i poruchy důležitých funkcí organismu. Naopak bílkoviny napomáhají k tvoření zácpy, protože podporují množení hnilobných bakterií ve střevech. Jestliže strava obsahuje hodně masa, je nutné ji doplňovat vlákninou (zelenina, ovoce). Bílkoviny teplem denaturují.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 3 bodů z pětiČtěte také:
Co byste měli vědět o umělých sladidlechJablka a pektin
Pivovarské kvasnice - proč byste je měli jíst?
Seznámení s rodinkou vitamínů B (pokračování)
Vitamín F (esenciální mastné kyseliny)