Články

 

19.03.2013 - Iva Veselá

Krokodýlí maso v našem jídelníčku

2313Zjc.jpg

Takto vypadají špízy z krokodýlího masa

 

Ještě před několika roky se v Evropě považovalo požívání klokaních steaků za exotiku, v dnešní době je nabídka pestřejší - jsou to hlavně pštrosi, velbloudi, buvoli, antilopy, lamy, bizony a dokonce vačice. Nyní přibude ještě jedna lahůdka - v České republice proběhla 1. března 2013 první porážka krokodýlů a na trh se k nám dostává krokodýlí maso.

 

Jak chutná

Něco mezi vepřovým a kuřecím s mírnou "příchutí" rybiny. Volně žijící krokodýli se živí rybami, proto je chuť po rybách intenzivnější. Chovaní krokodýli jsou krmeni jinak, tudíž v nich rybu ani neucítíte.

Nejširší použití krokodýlího masa je zejména v asijské kuchyni, kde věří, že krokodýlí maso pomáhá zlepšovat látkovou výměnu, chrání člověka před nemocemi, protože je stejně kvalitní, jako léky.

 

Nutriční hodnoty

Evropské restaurace specializované na přípravu cizokrajných pokrmů se začínají zajímat o maso z krokodýlů pro jeho nutriční přednosti. Krokodýlí maso je bohaté na bílkoviny (obsahuje 21,1 % bílkovin ve srovnání s 19,3 % v hovězím mase) a má minimální množství tuků (obsahuje jen 1,9 % tuků ve srovnání s 16 % v hovězí svíčkové).

Obsahují rovněž velmi cennou konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která pomáhá k vytvoření správné rovnováhy mezi svalovou a tukovou hmotou v těle a podílí se také na redukci tuku.

 

V případě dotazů k hubnutí či nabírání svalové hmoty kontaktujte výživového poradce.

 

 

Pro koho je vhodné

Navíc se exotické druhy masa hodí stejně dobře do jídelníčku pacientů se šetřící nebo redukční dietou, vyznavačů racionální výživy i nejnáročnějších labužníků.

 

 

2315NWJ.jpg

Krokodýlí maso patří v některých zemích mezi běžné potraviny.

 

Příprava krokodýlího masa

U tohoto masa se doporučuje krátká tepelná úprava. Je ideální na přípravu minutek i na gril, pro prvotřídní delikatesy se hodí zejména hřbetní a ocasní část.

 

 

2314MTV.jpg

"Anatomický" obrázek krokodýla, jak ho známe u vepřového nebo hovězího masa.

 

Informace k přípravě masa:

  • variace přípravy - krokodýlí polévka, ajntopf nebo grilovaný krokodýl
  • mražený produkt – měl by se pozvolně rozmrazovat ve 4°C (trvá to dlouho, ale kvalita masa je dobrá)
  • obecně exotické masa druhy nikdy nerozmrazujte v mikrovlnce
  • maso ochucovat střídmě, aby se nepřerazila jeho chuť

Cena krokodýlího masa se pohybuje kolem 700 - 1000 Kč/kg.

 

 


Hodnocení článku

Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 4.43 bodů z pěti


Čtěte také:

Barevné hrnce v kuchyni aneb veselé vaření 
Bravo, šéfe! 
Enzymy 
Pozor na nákup tropického ovoce 
Pudingy bez lepku 


Diskuze

Vaclav Szkandera

Sháním krokodyli maso můžete mi něco odprodat nebo doporučit nejakeho dobreho dodavatele ? Děkuji za odpověď Szkandera

27.01.2020 18:56
Jakub Erben

Dobrý den. Rád bych se zeptal, zdali máte v jídelníčku stále ještě krokodýlí maso a poprřípadě kde byste mi poradili ho sehnat. Děkuji. Erben

17.04.2015 23:01
Petr

Děkuji za obsáhý článek, marně ale krokodýlí maso sháním v obchodech - můžete nějaký doporučit (ideální v Praze)? Děkuji

14.12.2014 18:02
Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny