Články
28.05.2012 - Iva Veselá
Co je hamburgerová daň?
Hamburgerová daň byla v roce 2011 zavedena jako první v Maďarsku, po několika měsících i v Dánsku. Tento poplatek má za úkol danit zejména takové potraviny, které obsahují nadmíru tuků a soli. Studie totiž jednoznačně prokázaly zvýšení onemocnění v souvislosti s vysokou konzumací těchto látek.
Maďarská média spekulovala také o tom, že daň je zaměřena především proti velkým zahraničním řetězcům rychlého občerstvení typu McDonald's.
Co se daní
Kromě tučných s nadmíru slaných potravin je daň zaměřena také na osvěžující nápoje, které obsahují nízký podíl ovocné šťávy, zato hodně cukru nebo kofeinu.
V ohrožení jsou také nezdravé klobásy a čabajky, játrové paštiky a další nekvalitní uzenářské výrobky. Zvláštní je, že se nespekuluje o hořčicích a majonézách.
Kolik se platí?
Na 1 litr tekutin daň vychází až na 23 Kč, na 1 kg potravin až na 18 Kč.
V případě dotazů ohledně výživy nebo zdravotních komplikací kontaktujte výživového poradce.
Shrnutí
Přestože nejsem zastánce nezdravých produktů, hamburgerová daň lidem nemusí jednoznačně přinést ovoce, navíc zdaňování obezity není opodstatněné! Jsem denně svědkem toho, že obezita mezi mými klienty není způsobena konzumací nezdravých potravin z fastfoodů, ale nevyváženým jídelníčkem a nedostatkem pohybu. Nadváha a obezita je tedy problém, který se nevyřeší komplexním zdaňováním nezdravých potravin.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Biohovězí jako prevence nemocíFytoestrogeny - založeno na důkazech
Kolik trávicích šťáv vyprodukujeme
Seznam farmářských prodejen
Zkorumpovaná farmacie - kniha