Články
14.02.2011 - Iva Veselá
Onemocnění z potravin
Hygiena nade vše! Řada z nás měla alespoň jednou za život lehkou otravu jídlem, způsobenou výskytem patogenů v potravinách (bakterie, viry, mykotoxiny a kontaminanty).
Skutečnost, zda tyto patogeny vyvolají onemonění závisí na druhu a velikosti požité dávky a na odolnosti lidského organismu (nejméně odolné jsou děti, těhotné a staré osoby). K zabránění výskytu patogenů slouží především pro výrobce hygienická opatření a zásady správné výroby používané v rostlinné i živočišné výrobě. Nepatří sem i zásady při zpracování, skladování a distribuci potravin, ale také při zacházení s potravinami v domácnosti (mytí rukou) a při kuchyňské úpravě. Nejčastějšími původci otrav jsou bakterie a mykotoxiny.
V případě dotazů ohledně výživy a potravin kontaktujte výživového poradce!
Bakteriální onemocnění z potravin:
Salmonela
Onemocnění salmonelóza
• Vznik: po požití kontaminovaných vajec, krémové cukrovinky, pudingů, čokolády, zmrzlin, drůbežího masa a masných výrobků, mléčných výrobků
• Příčiny: nedostatečné tepelné ošetření potravin, špatné zakonzervování syrových potravin
• Příznaky: nevolnost, bolesti břicha, zvracení, horečka a průjem
• Prevence: tepelné ošetření syrových potravin nad 60°C
Kampylobakter
Onemocnění kampylobakterióza – průjmové onemocněné
• Vznik: po požití syrového masa a drůbeže, nepasterovaného mléka a kontaminované vody
• Příčiny: nedostatečné tepelné ošetření potravin, křížová kontaminace (styk potraviny se znečištěným nádobím, či pracovní plochou)
• Příznaky: horečka, břišní křeče, nevolnost, silné průjmy po dobu 2-5dnů (u malých dětí až 10dnů)
• Prevence: důkladné povaření masa nebo pasterace mléka tento mikroorganismus zničí
Klostridium
Onemocnění botulismus
• Vznik: Clostridium botulinum produkuje v potravinách toxin botulotoxin (neurotoxin = nervový jed; negativně postihuje centrální nervovou soustavu)
• Příčiny: špatná technologická úprava (zejména špatně provedená sterilace) konzerv ze zeleniny, masa, ryb, žampionů
• Příznaky: první příznaky po 12-36h; ochrnutí dýchacích svalů a srdce, břišní křeče, průjem, zvracení horečka
• Prevence: kvalitně provedená sterilace konzerv, teplota 80°C po dobu 30 minut postačí ke zničení toxinu
Listerie
Onemocnění způsobené Listeria monocytogenes
• Vznik: po požití kontaminovaného masa, ryb, zeleniny;
• Příčiny: Listeria žije skrytě ve střevech mnoha zvířat; kontaminace potravin-špatná technologická úprava, Listeria přežívá a rozmnožuje se i za chladírenských teplot
• Příznaky: malátnost, bolest hlavy, horečky, výjimečně i zánět středního ucha, poškození plodu
• Prevence: dostatečná úprava potravin pasterací a několikaminutový var bakterii dostatečně zničí
Bacillus
Onemocnění způsobené Bacillus cereus
• Vznik: po požití kontaminované zeleniny, často je kontaminována uvařená rýže spory z ovzduší (po vychladnutí uložit do ledničky)
• Příčiny: špatně chladírenské ošetření a skladování tepelně upravených potravin
• Příznaky: do hodiny po požití kontaminované potraviny se dostaví průjem
• Prevence: uvařené potraviny po zchladnutí uložit do ledničky
Escherichia
• Může, ale nemusí vyvolat onemocnění
• Vznik: běžně se vyskytuje ve střevním traktu lidí a vyšších obratlovců, Escherichia Coli je značně odolná, kontaminace organismu znečištěnou vodou a potravinami, také po požití málo propečenými karbanátky z hovězího masa
• Příčiny: znečištěná voda, nedostatečně tepelně upravené maso
• Příznaky: zvracení a silný průjem, trvají kolem 10 dnů
• Prevence: teplené ošetření potravin nad 60°C minimálně po dobu 30 min
Mykotoxiny způsobující otravy:
Aflatoxiny
Tvořeny plísněmi Aspergillus flavus a parasiticus
• Výskyt: cereálie, olejniny, lušteniny, mléko (hlavně sušená dětská výživa), sýry
• Způsobují: rakovinotvorné účinky, postihují imunitní systém hlavně dětského organismu
• Prevence: zabránění plesnivění vhodným skladováním
• Legislativa: potraviny jsou přísně kontrolovány, hlavně dětská výživa
Ochratoxiny
Tvořeny plísněmi Aspergillus ochraceus
• Výskyt: ječmen, žito, rýže, kukuřice, oves
• Způsobují: vznik vrozených vývojových vad, poškození nervových buněk, rakovinotvorné účinky, poškození ledvin
• Prevence: zabránění plesnivění vhodným skladovaním
Patulin
Tvořen plísněmi Penicillium a Aspergillus
• Výskyt: poškozená jablka, ovocné dřeně, hroznové víno ( poškození je buď mechanické nebo hmyzem)
• Způsobují: rakovinotvorné účinky
• Prevence: zabránění plesnivění vhodným skladováním, dobře tepelné ošetření ovocných produktů, přidané kyseliny ničí produkty mykotoxinů
Zearalenony a trichotheceny
Tvořeny plísněmi Fusarium
• Výskyt: kukuřice, obilniny, hovězí maso (dobytek konzumoval kontaminové krmivo)
• Způsobují: průjmy, zvracení, rakovinotvorné účinky
• Prevence: kontrola potravin, dekontaminace se často provádí prostředky s obsahem chloru
Hodnocení článku
Hodnotilo 11 čtenářů průměrem 4.64 bodů z pětiČtěte také:
Astma - časté alergeny a jak se vyhnout záchvatuBulimie a její rizika
Nadměrné pocení
Plíseň nehtů
Rašelina – účinná pomoc při bolesti zad, kloubů a páteře