Články
29.11.2008 - Iva Veselá
Osteoporóza - tichá epidemie 21. století
Co je to za nemoc?
Osteoporóza se právem nazývá „tichá epidemie 21. století“. Jedná se o vnitřní onemocnění a když nastanou bolesti, je známo, že jsou to jedny z nejbolestivějších věcí na světě. Léčení je dlouhodobé, takže to není nic příjemného.
Proč vzniká?
Mnoho lidí se domnívá, že tuto nemoc způsobuje nedostatek vápníku v těle. Může to tak být, ale i nemusí. Nedostatek vápníku způsobí sice to, že je kost měkká, ale nezpůsobí lámavost a křehkost. Při osteoporóze není problém, že je kost měkká, ale že je křehoučká jako sklo. Příčinou osteoporózy bývá nadbytečný obsah bílkovin v těle a nedostatek hormonů.
Nejíst bílkoviny?
Jistě všude čtete, že jsou bílkoviny důležité, potřebné pro stavbu svalové hmoty a pomáhají s hubnutím. Obecně se tělo docela obtížně zbavuje bílkovin, zejména živočišné. Ve velkém množství tyto bílkoviny negativně působí a někdy mohou mít nepříjemné následky.
Trápí-li pacienta taková nemoc, musí si sám uvědomit, že živočišné bílkoviny jsou obsaženy v plno běžných výrobcích, které konzumuje – mléko, jogurty, sýry, máslo. Proto by měl klidně po dobu 1 měsíce vynechat veškeré mléčné výrobky a maso. Tím se tělo zbaví nadbytečných bílkoviny, které jsou uložené ve vazivové tkáně, a dostanou se do krve.
Myslete na nemoc včas!
Dobré je si uvědomit včas, že nám může hrozit riziko onemocnění. Jestliže se tím začneme zabývat v 60 letech, bude už pozdě. Nejčastěji touto nemocí jsou postiženy ženy, ale poslední dobou se nevyhýbá ani mužům. Když ženě skončí menstruační období, končí tím způsob, jak lze vyloučit bílkoviny. Takže v tomto období by si ženy na onemocnění měly dávat ještě větší pozor.
Rizikové faktory
- dědičnost
- pohlaví
- způsob života
- tělesný pohyb
- strava bohatá na vápník
- kouření
- alkohol
Projevy nemoci
- chronické bolesti zad u žen
- bolesti páteře po pádu
- zlomeniny krčku stehenní kosti
- zlomeniny předloktí a v oblasti zápěstí
Prevence
- pohyb
- strava s dostatkem vápníku
- mléčné výrobky (pozor na tuky, ideální je do 30% v sušině)
- kvalitní obuv proti hrozbě pádů
- vitamíny, hořčík, vápník
Je to paradox, když před několika sty lety lidé umírali na nedostatek sacharidů a teď umírají na nedostatek bílkovin. Vidíte sami, jak se svět mění ve všem. I v nemocech.
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
AftyCukrovka - jak to v těle funguje
Deprese a jak na ní
Jak posílit imunitu s beta-glukany
Zrak - zlepšete ho cvičením!