Články
10.10.2012 - Iva Veselá
Jaký význam a účinky mají antioxidanty
Antioxidanty jsou ve své podstatě látky, které brání organismus před vlivy volných radikálů. Volné radikály (reaktivní kyslíkové radikály nebo dusíkové radikály) působí v organismu na významné sloučeniny jako jsou například bíkoviny nebo nukleové kyseliny a v konečném důsledku je degenerují (buňky vlastně oxidují), a tak vzniká rychlejší opotřebení tkáňových buněk. V krajních fázích tak může následkem mutace buněk kromě mnoha nemocí dojít k rozvíjení rakovinného bujení.
Antioxidanty mají tu vlastnost, že brání oxidaci buněk a zpomalují nebo úplně ruší tyto reakce. Vzhledem k tomu, že antioxidační kapacita organismu každého z nás je různá a v průběhu našeho života vzniká nerovnováha mezi touto kapacitou a vzniklým tzv. oxidačním stresem, tak je na místě tuto problematiku aktivně řešit. Proto vedu často své klienty k tomu, aby věnovali antioxidantům ve stravě větší pozornost a nepodceňovali vliv volných radikálů.
V případě dotazů ohledně výživy a správného stravování kontaktujte výživového poradce!
Přirozené antioxidanty
Mezi přirozené antioxidanty patří například vitamíny. Jedná se o vitamín E, C (kyselina askorbová), retinol (vitamín A), karotenoidy (beta karoten nebo lykopen). Dále zde patří koenzym Q10, kyselina lipoová nebo fenolické sloučeniny a stopové prvky jako měď, selen, zinek, které se podílí na imunitních funkcích organismu.
vitamin C - citrusové plody
vitamin E - ořechy, oleje
fenoly - citrusy, cibule, rajčata, čaj, víno
Antioxidační kapacita ovoce
Různé výzkumy řeší antioxidační kapacitu (jednotky ORAC) ovoce a zeleniny. Patří mezi ně zejména plody s tmavým zabarvením jako je černý jeřáb, rybíz, ostružiny, borůvky nebo černý bez. Na trhu je novinkou ovoce acai, které má podle posledních výzkumů zjištěnou nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech druhů ovoce na světě.
Prášek z plodů Acaí zakoupíte také v našem e-shopu.
ČTĚTE TAKÉ: Vhodné stravování na podzim
Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net
Hodnocení článku
Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pětiČtěte také:
Jak se vyrábí ovesné vločkyJak se vyznáte ve vodě?
Jak vybrat kysané a sterilované zelí
Mýty a nejasnosti kolem GI
Výmysly a skutečnosti - když jíte jablka, nepotřebujete lékaře?