Články

 

10.10.2012 - Iva Veselá

Jaký význam a účinky mají antioxidanty

 

 

 

Antioxidanty jsou ve své podstatě látky, které brání organismus před vlivy volných radikálů. Volné radikály (reaktivní kyslíkové radikály nebo dusíkové radikály) působí v organismu na významné sloučeniny jako jsou například bíkoviny nebo nukleové kyseliny a v konečném důsledku je degenerují (buňky vlastně oxidují), a tak vzniká rychlejší opotřebení tkáňových buněk. V krajních fázích tak může následkem mutace buněk kromě mnoha nemocí dojít k rozvíjení rakovinného bujení.

Antioxidanty mají tu vlastnost, že brání oxidaci buněk a zpomalují nebo úplně ruší tyto reakce. Vzhledem k tomu, že antioxidační kapacita organismu každého z nás je různá a v průběhu našeho života vzniká nerovnováha mezi touto kapacitou a vzniklým tzv. oxidačním stresem, tak je na místě tuto problematiku aktivně řešit. Proto vedu často své klienty k tomu, aby věnovali antioxidantům ve stravě větší pozornost a nepodceňovali vliv volných radikálů.

 

V případě dotazů ohledně výživy a správného stravování kontaktujte výživového poradce!


Přirozené antioxidanty

Mezi přirozené antioxidanty patří například vitamíny. Jedná se o vitamín E, C (kyselina askorbová), retinol (vitamín A), karotenoidy (beta karoten nebo lykopen). Dále zde patří koenzym Q10, kyselina lipoová nebo fenolické sloučeniny a stopové prvky jako měď, selen, zinek, které se podílí na imunitních funkcích organismu.

vitamin C - citrusové plody

vitamin E - ořechy, oleje

fenoly - citrusy, cibule, rajčata, čaj, víno

 

Antioxidační kapacita ovoce

Různé výzkumy řeší antioxidační kapacitu (jednotky ORAC) ovoce a zeleniny. Patří mezi ně zejména plody s tmavým zabarvením jako je černý jeřáb, rybíz, ostružiny, borůvky nebo černý bez. Na trhu je novinkou ovoce acai, které má podle posledních výzkumů zjištěnou nejvyšší antioxidační kapacitu ze všech druhů ovoce na světě.

Prášek z plodů Acaí zakoupíte také v našem e-shopu.

 

 

ČTĚTE TAKÉ: Vhodné stravování na podzim

 

 

 

 

 

 

Image courtesy of [image creator name] / FreeDigitalPhotos.net


Hodnocení článku

Hodnotili 2 čtenáři průměrem 4.5 bodů z pěti


Čtěte také:

Co je to rukola, mangold, polníček...? 
Jak si připravit miso polévku 
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví? 
Výmysly a skutečnosti - může mrkev pomoci vidět ve tmě? 
Značky na potravinách - vyznáte se? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny