Články
12.01.2009 - Iva Veselá
Co je to houba shiitake?
Shitake (čtěte šitake)….jestli vám tento název připomíná nějaké japonské slovíčko, trefili jste se správně, shitake pochází z Japonska. Jestli se vám tento název moc nelíbí, můžete jí říkat Houževnatec jedlý. Shitake je exotická houba s léčivými a preventivními účinky. Může ji používat každý z nás. Snadno ji seženete v obchodech zdravé výživy i dalších prodejnách.
Novinka?
Tato houba se vyznačuje lahodnou chutí a silným aroma. Také se jí přezdívá „perla mezi houbami“. V obchodech ji dnes už uvidíte čím dál častěji, protože se zvýšila její spotřeba. Ale dříve tomu u nás tak nebylo. Nejvíce se používá v kuchyni v zemích Dálném východu, ale i v USA a Evropě. Její oblíbenost narůstá, určitě s ní vyzkoušejte nějaký recept.
Jak poznám shitake?
Houbička shitake má světle hnědou až hnědou barvu, je různě pokřivená s bílými skvrnami. Nebojte, není to žádná jedovatá muchomůrka. Naopak se pyšní svými účinky na všechny strany. Co se týče rozměrů, průměr kloboučku se pohybuje v rozmezí 1 až 10 cm. Je menšího vzrůstu, proto se jí říká houbička.
Všestranná příprava
Jak už jste se dočetli, shitake pochází z Japonska, kde je velmi oblíbená a hlavně se řadí mezi časté přísady jídel. Shitake nachází použití v orientální i evropské kuchyni. Je velmi vhodná při redukčních, makrobiotických a vegetariánských dietách. Má nízkou energetickou hodnotu (netloustne se po ní!) a přitom nasytí. Upravovat lze dušením, smažením, grilováním, fritováním, zapékáním i uzením. Můžeme jí upravovat v podstatě všelijak.
Použití:
- náhražka masa
- dochucení masitých pokrmu
- polévky
- omáčky
- ke špagetám, těstovinám (výborné)
- s tousty
- v omeletě
- zapečené s brokolicí či jinou zeleninou
- do salátů
- obalované jako řízky
- smažit + ochutit kmínem a solí
- marinování
- potřené směsí z oleje, česneku, citronové šťávy a soli
(Čerstvé houby shiitake můžeme skladovat při teplotě 1 - 5°C až po dobu dvou týdnů).
A navíc pomáhá!
- snižuje hladinu cholesterolu
- potlačuje zvýšení krevního tlaku
- posiluje obranyschopnost organismu
- proti vzniku nádorových onemocnění
Shiitake na česnekovém másle (2 porce)
200 g shiitake čerstvé
15 g másla
2 rozetřené stroužky česneku
1 PL najemno nakrájené čerstvé zeleniny
(petržel, koriandr, kopr)
kmín
1 čl citrónové šťávy
strouhanka
Shiitake zlehka osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a necháme okapat na ubrousku. Smícháme máslo, česnek, zeleninu, kmín, citrónový džus a přidáme trochu soli a pepře. Směs vložíme do kloboučků hub, které jsou obráceny kloboučky dolů. Můžeme použít například skleněnou mísu nebo pekáček. Posypeme je strouhankou a pečeme v troubě při teplotě 150°C do zlatohnědého zbarvení strouhanky (5 minut). Podáváme s pečivem.
Hodnocení článku
Hodnotilo 15 čtenářů průměrem 3.33 bodů z pětiČtěte také:
Civilizační nemoci si vybíráme samiCo je to rukola, mangold, polníček...?
Co jsou to funkční potraviny?
Jak se vyrábí ovesné vločky
Po jakých potravinách zhubnete?