Články
06.09.2012 - Iva Veselá
Zhubnu, když vynechám tučné a sladké?
(foto)
Zdání klame
Vyloučení nadbytku tuků, zejména živočišného původu, a sladkostí k redukci váhy i zdravotnímu stavu jistě přispěje. Ovšem mnozí z nás nyní jí už tak málo, že po vyloučení sladkostí a tučných potravin by energie jídelníčku mnohdy nesahala ani k základnímu bazálnímu výdeji. Výrazné omezení tuků a sacharidů, které lidé vidí jako příčinu nadváhy či stagnace hubnutí, situaci může ještě více komplikovat (únava, nervozita, podrážděnost, metabolické poruchy,…). Nízká energie jídelníčku pak může být na hranici vlastního zdraví.
„Redukční jídelníček není pouze o tom, že omezíme sladkosti a tučná jídla. Ve finále je to o množství jednotlivých živin v jednotlivých pokrmech a jejich rozložení během celého dne, které má každý z nás jiné. Pokud jíme zdravě a pravidelně, tak to neznamená, že je jídelníček vyvážený a automaticky zhubneme.“
Omezujeme se stále dokola
Někdy si chutě na sladké způsobujeme sami. Snažíme se omezovat sacharidy a tuky, což k hubnutí opravdu nevede. Naopak si tím zpomalujeme metabolismus a hladina cukru v krvi může být během dne nestabilní. Při omezování v jídle se pohybuje na nízkých hladinách. V této chvíli může dojít nejen k únavě, ale hlavně k pocitům hladu a chutím na sladké, které se objeví během dne nebo k večeru.
Často se bojíme jíst sacharidy nebo naprosto minimalizujeme tuky. Nejvíce takových dietních chyb se lidé dopouští na oběd, kdy vynechávají přílohy. Poté se není čemu divit, že navečer je přepadávají nezvladatelné chutě na sladké. Ve finále se dopouštíme dietních prohřešků jen kvůli tomu, že vlastně jíme nevyváženě.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
Příčiny chutí na sladké nebo tučné
• nízký energetický příjem
• nedostatek sacharidů/tuků v jídelníčku
• vynechávání jídel
• nepravidelné stravování
• rychlé stolování ("na stojáka" nebo hltání)
• nepřiměřené porce (velké i příliš malé)
• nedostatek vlákniny
• hladovění
• stres
• fyzické vyčerpání
• nedostatečný pitný režim
Co tedy s tím?
Jídelníček je nutné změnit od základu a dodržovat základní pravidla jako jíst často, v menších porcích, dopoledne s převahou sacharidů, odpoledne s převahou bílkovin, dostatkem ovoce, zeleniny a vlákniny. Pokud se již takto stravujete a stále nevidíte výsledky, doporučuji určitě navštívit specialistu na výživu, který dokáže přesně stanovit pro každého vhodné množství živin v jídelníčku.
Myslete na zdravé alternativy
Zdravý jídelníček není utrpení, ale cit kombinovat zdravé potraviny do chutných pokrmů.
Pokud chcete z jídelníčku striktně vyloučit sladkosti, zkuste provést zdravou náhradu, aby vám sladké, na které jste zvyklí, během dne nechybělo. To znamená, že místo dopolední sladkosti ke kávě si dopřejte například ovocný salát s jogurtem a oříšky. Už tato malá záměna bude pro vás velkým pokrokem, který vás zbaví chutí.
Pár vhodných náhrad
• sušenky >> celozrnné sušenky bez polev/domácí sušenky z ovesných vloček
• čokoláda >> menší množství hořké čokolády s vysokým obsahem kakaa
• zmrzlina >> domácí ledová tříšť s ovocem/mražený tvaroh s ovocem a javorovým sirupem
• sladkosti ke snídani >> sladké kaše z ovesných vloček, kuskusu, pohanky nebo quinoy
• müsli tyčinka s polevou >> müsli tyčinka bez polevy/proteinová tyčinka (zde je nutné umět číst složení potravin)
Dalším zdravým mlsáním mohou být ovocné saláty nebo směsi oříšků a semínek s se sušeným ovocem.
ČTĚTE TAKÉ: Jak vyzrát na chutě na sladké?
Máte nějaké tipy na zdravé mlsání? Jak řešíte chutě na sladké vy?
Internetový obchod - Food-Life.cz
Hodnocení článku
Hodnotilo 7 čtenářů průměrem 3.43 bodů z pětiČtěte také:
Civilizační nemoci si vybíráme samiCo je to houba shiitake?
Co je vláknina a jaké má účinky?
Hovězí maso a cholesterol
Jak si připravit miso polévku