Články
19.02.2014 - Iva Veselá
Jak poznám, že jím správně?
Stále tápete, co děláte špatně? Nedaří se vám dosáhnout alespoň dobrého pocitu z jídla? Co dělat proto, abyste poznali, že se stravujete správně? Jakých signálů byste si měli všímat? Níže uvádím 2 základní kroky k tomu, jak konečně pocítit pohodu a nestresovat se s každým soustem. Zní to jednoduše, ale zamyslete se, jestli to opravdu děláte.
1. Poslouchejte své tělo
Není to až tak těžké, je pouze potřeba se odprostit od věcí, které nás dohání ke stresu a brání našemu tělu naslouchat. Pak už se z vysílaných signálů jednoduše dozvíte, jestli něco děláte špatně nebo nikoliv. Bohužel v dnešní době nám přijdou potíže jako je alergie, únava, plynatost, průjmy, zácpy nebo vyšší krevní tlak zcela běžné. Často se setkávám s tím, že klient přijde do poradny "zdravý" a odchází "nemocný" - uvědomí si totiž, že přehlížené nebo nezávažně vypadající potíže souvisí se špatnými stravovacími návyky a mohou vyústit v závažnější nemoci.
Rada 1 - pokud se váš zdravotní stav dlouhodobě nelepší nebo se necítíte dobře, je potřeba více upravit svůj jídelníček.
2. Vnímejte pocity z každého jídla
Ideální je sledovat, jaké se dostavují pocity před a během konzumace jídla i během dne, sledovat stav zažívání, své chutě, pocity těžkosti po jídle apod. Například pokud máte chutě na sladké, napište si, co vás k tomu dovedlo (stres, jedli jste málo během dne atd).
Rada 2 - Pokud vypozorujete své jídelní chování, brzy přijdete na to, proč se stravujete špatně. Pak bude mnohem snadnější jídelníček napravit.
Při jídle nebo po něm byste měli pozorovat následující:
- mít přirozenou chuť k jídlu (ne vlčí hlad, záchvaty chutí na sladké, slané, tučné, kyselé apod.)
- 2 - 3 hodiny po jídle cítit přicházející hlad
- necítit pocit plnosti až přejedení po obědě nebo večeři
- necítit pocit únavy po jídle, naopak mít více energie
- nemít nafouklé břicho
- nemít extrémní chutě na sladké
- netrpět zácpou či průjmy
- mít potřebu jednoduché kombinace jídel
- cítit se dobře, mít z jídla dobrý pocit
Tip výživového poradce
Máte pocit, že tohle vše je nemožné? Mohu vás potěšit, že všechno lze řešit stravou (dobře zvoleným jídelníčkem, volbou potravin, porcemi a rozložením živin v celém dni). Jen tak bude tělo i vaše chutě v rovnováze, budete schopni mnohem
lépe ovládat stres a cítit se dobře.
Stále jste nenašli tu správnou cestu? U nás se dozvíte nejen CO máte jíst, ale i správná MNOŽSTVÍ potravin spočítaná přímo pro vás. Kontaktujte našeho výživového poradce a objednejte se na konzultaci!
Chci se objedat do výživové poradny Food Life >>
Ponořte se do toho s námi!
Hodnocení článku
Hodnotilo 10 čtenářů průměrem 4.6 bodů z pětiČtěte také:
Hovězí maso a cholesterolJak si upéct domácí chlebík?
Kolik váží stres?
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví?
Význam střevní mikroflóry