Články
25.07.2013 - Iva Veselá
Co je to chalva?
(Foto)
Mlsáte rádi a potom máte výčitky svědomí? Hledáte zdravější mlsání, které se hodí i do zdravého jídelníčku? Vyzkoušejte chalvu a jistě nebudete litovat - chalva patří mezi velké delikatesy! Navíc je velmi výživná a energeticky vydatná (proto stačí jen kousek na namlsání), obsahuje plno bílkovin, sacharidů i zdravých tuků, což u klasických sladkostí nebývá.
Co je to chalva?
Slovo chalva (halva) původem pochází z arabštiny. Ve světě se používá mnoho názvů. Chalva vyrobená z hrubé pšeničné krupice je populární v Indii, Turecku nebo Pákistánu. Jiné běžné typy chalvy se vyrábějí z tahini (pasta ze sezamových semínek). Je nejoblíbenější ve východní části Středozemního moře a Balkánu. Chalva může být vyrobena i z různých druhů semínek, například slunečnicová semena, ořechů, dokonce i fazolí, čočky a zeleniny - mrkev, dýně. U nás je k sehnání (i podle mě nejlépe chutná) klasická sezamová chalva.
Většina typů chalvy mají tuhou konzistenci, ale zakoupíte také chalvu drobivou nebo sušší (záleží na chuti - osobně preferuji ne příliš vysušenou chalvu, spíše vlhčí).
V případě dotazů ohledně redukce hmotnosti a správné výživy kontaktujte výživového poradce!
Sezamová chalva
Sezamová chalva ne nejčastější formou prodávané chalvy u nás. Jak už název vypovídá, hlavní ingrediencí této pochoutky jsou sezamová semínka nebo tahini (sezamové máslo) slazenou cukrem nebo v případě zdravější varianty medem. V Turecku se podle některých receptů přidávají vaječné bílky, aby byla křehčí a lahodná. Dalšími přísadami k sezamovému základu mohou být pistácie, slunečnicová semínka, kakaový prášek, vanilka nebo čokoláda.
Výroba chalvy
Hlavní suroviny - sezamová semínka (nejčastější) + další oříšky nebo semínka (slunečnicová semínka, mandle, pistácie)
Sladidla - cukr, fruktóza, melasa, zdravá varianta - přírodní sladidla (med, kukuřičný sirup, datlový sirup,...)
Přídavky - čokoláda, vanilka, nugát, citrónová šťáva, mléko, smetana, vaječné bílky
Recept - domácí sezamová chalva
Sezamová semínka opražíme nasucho do světlehnědého zabarvení, necháme je vychladnout a poté je rozemeleme na mlýnku, třeba kávovém. Vyrobíme si tak sezamovou pastu (namísto sezamu můžeme rovnou použít tahini - sezamovou pastu). K semínkům přidáme vybrané sladidlo a hmotu zpracujeme stěrkou - těsto bude hutnější. Takto připravíme základní těsto, které můžeme doplnit o další chutě pomocí přidaných ingrediencí.
Recept - oříšková chalva
Připravíme si základní těsto podle receptu Sezamová chalva a přidáme do něj naloupané sekané oříšky (vlašské ořechy, lískové ořechy, mandle, para ořechy, pistácie).
Recept - pistáciová chalva
1 vaječný bílek
sladidlo na oslazení
½ šálku vody
½ ČL citrónové šťávy
k dochucení vanilka nebo čokoláda nebo skořice
1 ½ šálku tahini
můžete zkusit přidat 1 ½ šálku pistácií
Vodu a cukr společně přivedeme k varu, mezi tím rozklepneme vajíčko a nejlépe do kovové mísy si připravíme bílek. Horký sladký sirup nalijeme k bílku a přidáme opražené ořechy jestliže chcete. Krátce prohřejeme tahini v troubě asi na 50 °C a také ho přidáme do směsi. Směs je tuhá a míchání je docela pracné. Vzniklou hmotu zabalíme do vhodné nádoby, aby se zabránilo pronikání vlhkosti a necháme chalvu odpočívat na chladném místě minimálně přes noc.
Recept - ovocná chalva
Připravíme si základní těsto podle receptu Sezamová chalva a přidáme do něj sušené ovoce nakrájené na drobnější kousky (doporučuji spíše kyselejší druhy) - brusinky, ananas, papája, fíky, apod.
Recept - kakaová chalva
Připravíme si základní těsto podle receptu Sezamová chalva a přidáme do něj kvalitní kakao (promíchat málo, aby vznikal mozaika). Podle chuti můžeme přidat sušené mléko, čokoládu nebo vanilku - v chutích se meze nekladou, ovšem tato varianta je značně kaloričtější.
Hodnocení článku
Hodnotilo 45 čtenářů průměrem 4.67 bodů z pětiČtěte také:
Antioxidanty a jejich účinkyJak číst obaly potravin 2. část
Jak se vyznáte ve vodě?
Jaké jsou kyselino/zásadotvorné potraviny?
Značky na potravinách - vyznáte se?
Diskuze
Ja si chalvu vozim z ukrajiny,mohu jen doporucit
05.04.2014 14:06