Články

 

02.01.2013 - Iva Veselá

Bílé pečivo, mouka a těstoviny

2255MDg.jpg


Jak je to s bílou moukou a výrobky z této mouky? Jsou vhodné pšeničné těstoviny? A co jogurty a zahlenění organismu? Odpovídá nutriční poradce Ing. Iva Veselá v rozhovoru Prozeny.cz.


1. Proč je při hubnutí důležité dát vale bílému pečivu? V čem je jejich negativum?

Bílé pečivo na rozdíl od celozrnného neobsahuje vlákninu, vitamíny a minerální látky v otrubách nebo vitamín E v obilném klíčku a má vyšší glykemický index.

 

V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!

 

 

2. Proč je problematickou potravinou při redukčním jídelníčku bílá rýže nebo bílé těstoviny?

Je to ze stejného důvodu jako u bílého pečiva – nedostatek mikronutrientů, stopových prvků a vlákniny. Navíc pocit zasycení z bílých pšeničných produktů je citelně kratší, než z celozrnných, takže můžeme sníst nevědomky větší porci a přijmout zbytečně více energie.

 

3. Někteří výživoví poradci doporučují při hubnutí vyloučit na čas i mléčné výrobky z důvodu "zahlenění, zanesení" organismu a nahrazují je sójovými či ovčími. Proč to tak je?

Lidé citliví na laktózu (mléčný cukr) opravdu mohou pociťovat nepříjemné pocity po konzumaci mléčných výrobků. Nejčastěji to bývá právě pocit zahlenění nebo zažívací potíže (průjmy, nadýmání). Se zvyšujícím se věkem totiž klesá produkce enzymu laktázy, který mléčný cukr v těle štěpí. Laktóza tak prochází v nezměněné formě dále do zažívacího traktu, kde vzniká velké množství organických kyselin a plynů. Mléčný cukr má navíc schopnost na sebe vázat vodu, proto dochází k častému pohybu střev. Zažívací potíže pak na sebe nenechají dlouho čekat.

 

V tomto případě je tedy vhodné konzumovat spíše zakysané a syrovátkové mléčné produkty, ovčí anebo alternativní sójové produkty, ve kterých není obsažen žádný mléčný cukr. V prodejnách zdravé výživy i v supermarketech je již k sehnání i kravské mléko bez obsahu laktózy (lacto-free).

 

 

Foto


Hodnocení článku

Hodnotil 1 čtenář průměrem 4 bodů z pěti


Čtěte také:

Jak glutaman sodný ovlivňuje naše zdraví 
Jaký význam a účinky mají antioxidanty 
Nejčastěji kladené otázky 
Význam střevní mikroflóry 
Značky na potravinách - vyznáte se? 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny