Články
06.07.2009 - Iva Veselá
Po jakých potravinách zhubnete?
Nemusíte se obávat, že vám naordinujeme třeba česnekovou nebo melounovou dietu. V žádném případě není vhodné orientovat stravu jednostranně nebo na jeden druh potraviny (jen ovoce nebo jen rýži apod.). Touha po štíhlé linii by totiž nikdy neměla převládat nad vyváženou stravou. Není ale nic snazšího než zařadit do svých jídelníčků potraviny, které naše hubnoucí snahy podpoří.
Hubnutí se současnou detoxikací?
K nejznámějším pomocníkům patří rozhodně potraviny s detoxikačními účinky. Detoxikace se doporučuje provádět po zimě a pod dohledem lékaře, ale to neznamená, že se organismus nepotřebuje zbavovat škodlivých látek po celý rok. Budete-li své tělo pročišťovat průběžně, nebude se muset bránit ukládáním tukových zásob. V boji proti nežádoucím faldíkům jsou účinné potraviny obsahující pektin, allicin, chrom, draslík, lecitin nebo CLA kyselinu.
Jsou to látky, které se podílejí na snižování cholesterolu v krvi, urychlují metabolismus, odbourávají tuky i jejich následné ukládání, vyvolávají pocit sytosti a snižují chuť na sladké. Nemýlíte se, když se vám zdá, že je znáte jako složky tabletek na hubnutí. Ovšem najdete je také v běžných potravinách.
Každý organismus reaguje individuálně, ale s trochou trpělivosti při výběru potravin svoje superspalovače určitě najdete. Navíc při dlouhodobé změně stravovacích návyků rozhodně začnou pracovat ve váš prospěch. Podpořte je pravidelným pohybem a můžete se těšit na to, že vaše kila půjdou dolů hezky jedno po druhém.
V případě dotazů ohledně výživy a stravování kontaktujte výživového poradce!
VYZKOUŠEJTE:
JABLEČNÝ OCET
Proč: Obsahuje mnohé vitaminy a minerály, zejména draslík, vápník, fosfor, sodík a stopové prvky.
Účinky: Posilňuje imunitní systém, podporuje spalování tuků, snižuje chuť na sladké i slané.
MOŘSKÉ ŘASY
Proč: Protože jsou bohaté na vápník, železo, jod, draslík, kyselinu listovou a vitaminy A, D, E.
Účinky: Díky nízkému obsahu tuků a kalorií a vysokému obsahu blahodárných látek jsou schopné redukovat váhu. Pomáhají snížit chuť k jídlu.
ZELENÝ ČAJ
Proč: Kromě jiných vitaminů a minerálů obsahuje hlavně draslík a zinek.
Účinky: Posiluje metabolismus, chrání před ukládáním tuků a je účinný při detoxikaci organismu. Jeden šálek zeleného čaje spálí 100 kJ.
SYROVÁTKA
Proč: Obsahuje méně než jedno procento tuku. Je bohatá na vápník, značné množství bílkovin a lecitin.
Účinky: Lecitin rozpouští cholesterol a ostatní tuky mění na látky rozpustné ve vodě, což umožňuje jejich další vyloučení z organismu.
LOSOS
Proč: Obsahuje málo tuků, je bohatý na jod a bílkoviny.
Účinky: Jod je důležitý pro tvorbu hormonů štítné žlázy, které se podílejí na regulaci látkové výměny.
JAHODY
Proč: Protože vláknina obsahuje pektin a vitamin C.
Účinky: Snižují cholesterol v krvi, zasytí a jsou vynikajícím spalovačem tuků.
VODNÍ MELOUN
Proč: Je málo kalorický, obsahuje až 94 % vody, vitamin C, mangan a enzym štítné žlázy tyroxin.
Účinky: Uhasí žízeň a přitom skvěle pročistí. Tyroxin přispívá k rychlému spalování tuků.
FAZOLE
Proč: Obsahují karbohydráty s nízkým glykemickým indexem, mají nízký obsah tuku, obsahují proteiny.
Účinky: Odvodňují, posilňují činnost srdce a krevního oběhu. Budete se cítit zasycení a zároveň nepřiberete. Získáte také cennou vlákninu.
ČESNEK
Proč: Uvolňuje allicin, který má antibiotické a antibakteriální účinky.
Účinky: Snižuje hladinu cholesterolu i hladinu cukru v krvi a podílí se tak na rychlejším spalovaní tuků.
KYSELÉ ZELÍ
Proč: Je výborným antioxidantem a honosí se nízkým obsahem kalorií.
Účinky: Urychluje látkovou výměnu, pročistí organismus, rychle zasytí a má schopnost neutralizovat velké množství tuků.
KŘEN
Proč: Je zdrojem vitaminu C, A, skupiny B a minerálních látek.
Účinky: Má močopudné a organismus pročišťující účinky, ulehčuje trávení, zároveň však povzbuzuje chuť k jídlu.
CHŘEST
Proč: Sto gramů chřestu má jenom 22 kcal/94 kJ. Obsahuje vitaminy skupiny B, vitamin C, beta-karoten.
Účinky: Díky obsahu draslíku je účinným pomocníkem při odstraňování přebytečných kilogramů.
OKURKY
Proč: Mají velmi nízkou kalorickou hodnotu. Jejich dužnina se skládá z 96,5 % z vody. Obsahují vysoké množství vitaminů a minerálů.
Účinky: Významný je jejich detoxikační účinek, podporují činnost jater, žlučníku a střev.
SÓJA
Proč: Obsahuje lecitin, mnoho vitaminů i minerálů.
Účinky: Díky lecitinu odbourává cholesterol, podílí se také na metabolismu tuků v krevní plazmě, omezuje ukládání tuků v játrech, zlepšuje odplavování škodlivých látek z těla a výborně zasytí.
BROKOLICE
Proč: Kromě mnohých vitaminů a minerálů obsahuje i jeden z nepostradatelných stopových prvků: chrom.
Účinky: Reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol v krvi, zmenšuje tukovou tkáň a pomáhá zachovat stabilní svalovou hmotu.
CHILLI
Proč: Obsahuje kapsaicin. Funguje také jako přírodní dezinfekce.
Účinky: Snižuje hladinu krevního cukru, podporuje metabolismus, stimuluje žaludeční sekreci.
ZÁZVOR
Proč: Obsahuje vitaminy A, C, B, vápník, fosfor, železo, draslík, sodík a hořčík.
Účinky: Podporuje zvýšení teploty těla, krevní oběh i trávení. Snižuje hladinu cholesterolu.
SKOŘICE
Proč: Působí antibakteriálně, protizánětlivě a antioxidačně.
Účinky: Zlepšuje působení inzulinu, který umožňuje, aby se glukóza dostala z potravy do nitra buňky a proměnila se tam na energii.
TIP
Abyste byli schopni dodržovat pravidelnou konzumaci těchto potravin, vypište si je na papírek a nejméně 2 z nich denně zařaďte do svého jídelníčku.
Hodnocení článku
Hodnotilo 8 čtenářů průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Jak se vyznáte ve vodě?Jak správně číst obaly potravin?
Jaké jsou kyselino/zásadotvorné potraviny?
Modifikované škroby - jsou rizikem pro naše zdraví?
Zhubnu, když vynechám tučné a sladké?