Články

 

03.12.2013 - Iva Veselá

Kostival lékařský

(Zdroj)

 

Roste na mokrých loukách a polích, v příkopech a na březích vodních toků a dorůstá výšky až 1m - je to kostival lékařský.

 

Co se z kostivalu používá

Užívanou částí je hlavně kořen, který sklízíme na jaře před začátkem vegetace v březnu až dubnu a na podzim v září až říjnu. Kořen se omyje a po rozpůlení se suší na slunci nebo při umělé teplotě do 45 °C. Droga (lék) je bez pachu a chutí mírně svíravé a nahořklé. Často se užívá i kořen čerstvý. Je dobré na zimu dát kořen kostivalu do písku podobně jako mrkev nebo petržel.

 

Aktivní látky kostivalu

Obsahuje hlavně látky slizovité povahy, silice, třísloviny, alkaloid sympfytocynoglosin, consolicin, allantoin, consolidin, asparagin…..atd.

 

Léčebné účinky

  • příznivě ovlivňuje krevní oběh
  • prevence zácpy (působí mírně projímavě)
  • proti kašli
  • při zahlenění cest dýchacích
  • zmírnění žaludečních vředů

 

Zevní užití

Zevně se užívá formou obkladů, tinktur a mastí při krevních podlitinách, zánětu žil, dně, při chronických onemocněních kloubů a kostí, při zánětech svalových a šlachových pouzder, při křečových žilách a revmatizmu. Přikládá se na zlomeniny a staré, špatně se hojící zranění. Užívá se i při zánětu okostice (zevně i vnitřně). Také léčí zápal pohrudnice (zábal a čaj).

Mast z kostivalu hojí lehčí popáleniny, opařeniny a kůži spálenou sluncem.

Při paradontóze se užívá odvar, kterým se vyplachuje ústní dutina.

 

2169YzI.jpg Tip výživového poradce

Dlouhodobé podávání není vhodné, protože droga obsahuje alkaloidy, které by při dlouhodobém podávání mohly poškodit játra. Zevně podáváme nejdéle 6 týdnů a vnitřně jen 3 týdny.

 

 

2375Yjk.jpg

V případě dotazů ohledně výživy a stravování při zdravotních potížích kontaktujte našeho výživového poradce!

 

 

Směs na hojení podlitin, zánětů kůže a zatvrdlin

2 díly čerstvého nastrouhaného kořene kostivalu

1 díl strouhaných syrových brambor

1 díl strouhaného kořene celeru

 

Přikládáme na postižené místo a teple zavážeme.

Listy z kostivalu se krátce povaří a obloží se jimi za tepla nemocné místo. Už po prvním užití je cítit úleva, ale je potřeba obklady provádět častěji. Také je možné čerstvé listy rozválet válečkem na nudle a použít.

 

Tinktura z kořenů

Omyté, neloupané a nadrobno nakrájené kořeny zalijeme alkoholem kolem 40 % tak, aby byly potopené a pak je dáme k teplu na 14 dní. Potom přecedíme a uchováme na chladném místě.

Užíváme vnitřně ke zpevnění zubů – paradontóze. Zevně používáme k masírování klubů, kostí, svalů, pohmožděnin, křečových žilách a revmatismu.

 

 

Koupel při revmatizmu, dně, bolestech zad a poškozených ploténkách

Do 5 litrů vody přidáme asi 30-50 dkg listů a necháme máčet přes noc. Pak vše ohřejeme a přidáme do lázně. Koupeme se 15 minut. Je možné ještě přidat nať z kopřiv.

 

Sedací koupel

Při poruchách prokrvení v nohách, křečových žilách a bolestech v kříži je možné si udělat sedací koupel z listů (asi 250 gr). Postup je stejný jako při celkové koupeli.

 

Obklady z kořene kostivalu

Usušené kořeny semeleme a smícháme s teplou vodou na kaši. Pak přikládáme směs na plátno a za tepla přiložíme na postižené místo.

 

Zábal z čerstvých kořenů

100 g kostivalového kořene necháme povařit v 1 l vody a potom scedíme. V odvaru namáčíme plátno a přikládáme na zraněné místo (ne na otevřené rány).

 

Kostivalové víno

Do bílého přírodního vína naložíme drobně nakrájené umyté kořeny a pak je luhujeme 6 týdnů v chladu. Užíváme při onemocnění plic.

 

Mast z kostivalu

Umyté kořeny nakrájíme nadrobno a smícháme s 250 gr čistého vepřového sádla. Zahřejeme je tak, aby se směs krátce smažila. Pak uložíme na chladné místo a druhý den směs ohřejeme. Přes plátno přecedíme a uložíme v lednici v nádobkách. Vylisovaný zbytek můžeme ještě použít k obkladům.

Mastí léčíme také pohmožděniny a rány u zvířat.

 

Mazání z kostivalu a třezalky

5 lžic rozkrájeného čerstvého kostivalu a hrst květů třezalky naložíme do ½ l olivového (slunečnicového) oleje. Vystavíme na slunce nebo dáme na teplé místo a po 14 dnech slijeme. Uchováváme v malých skleničkách v lednici.

 

Čaj z kořenů

Do ½ l studené vody přidáme 2 lžičky drobně nakrájeného čerstvého kořene a necháme vyluhovat přes noc. Ráno ohřejeme a přecedíme. Můžeme přisladit medem. Čaj pijeme po doušcích.

 

Čaj na léčení žaludečních vředů

Připravíme si směs 100 g kořene kostivalu, 50 g truskavce ptačího a 50 g měsíčku. Ze směsi odebereme jednu vrchovatou čajovou lžičku a zalijeme ¼ l vařící vody. Necháme vyluhovat 5 minut. Pijeme 3x denně po doušcích.

 

Pro Bio-Life.cz: Marie Prunerová


Hodnocení článku

Hodnotilo 6 čtenářů průměrem 3.67 bodů z pěti


Čtěte také:

Bylinky pro lásku 
Kontryhel obecný 
Kouzla a čáry třezalky 
Rdesno, hadí kořen 
Tymián - nezbytný pro meditariánskou kuchyni 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny