Články
05.10.2009 - Iva Veselá
Yzop - pro okrasu i zdraví
Yzop je rostlina především suchých oblastí. Je bohatá na vápník a vyskytuje se v oblastech Asie. Do našich končit byl jako většina koření přinesen mnichy benediktinského řádu, kteří yzop pěstovali v klášterních zahradách pro kuchyňské a medicínské účely.
Pěstování doma
Pro domácí potřebu si vystačíme s jednou nebo dvěmi rostlinami, které si můžete zakoupit jako sazenice. Jakmile jsou rostliny větší, můžeme je dělit nebo zaadit jednoduše výhonky. Jinak yzop vyséváme časně z jara do truhlíku a v květnu pak přesadíme.
Použití
Ve středověku se takto bylinka zpočátku užívala jen jako léčivá bylina proti lepře a bolestem hlavy. Všechny části rostliny obsahují příjemné vonící éterické oleje, a proto se začal používat při přípravě jídel.
Čerstvý yzop patří do salátů, omáček, polévek a majonézy. Drůbežímu ragů dodá vynikající chuť, stejně jako bramboračce a čočkové polévce. Kořeníme s ním všechny druhy masa, ryby, zeleninu a patří také do bylinkových likérů.
Víte, že...?
Zahradníci si yzop cení jako okrasnou rostlinu pro jeho keřovitý a bohatý vzrůst. V období květu skýtá nejen krásný pohled, ale i bohatou pastvu pro čmeláky a včely.
TIP & Recept
Čaj a kloktadlo proti kašli
Yzop má schopnost povzbuzovat obranyschopnost organismu a trávení. Je oblíbenou součástí domácí medicíny při kašli a bolestem v krku.
- 4 čl yzopu, 1/2 litru vody
Yzop přelijeme vařící vodou a necháme 5 minut vyluhovat, pak scedíme. Necháme vychladnout, osladíme medem a vlažný vypijeme. Chceme-li čaj použít jako kloktadlo při bolestech v krku, nesladíme a kloktáme vlažný.
Použili jste někdy yzop v kuchyni? Podělte se s námi v diskusním fóru!
Hodnocení článku
Hodnotil 1 čtenář průměrem 5 bodů z pětiČtěte také:
Další všelék v kuchyni - černucha setá (černý kmín)Přírodní pomoc při Crohnově nemoci
Rdesno, hadí kořen
Skořice jako lék
Šalvěj lékařská