Články

 

11.01.2009 - Iva Veselá

Posilující odpočinek

 

 

Dnes si povíme o třetím kroku k trvalému mládí. První krok byl základ toho, Jak zpomalit stárnutí a druhý krok Kouzlo pohybu. Třetím krokem na cestě k trvalému mládí je kvalitní odpočinek. A to nejen odpočinek přes den, ale zejména i kvalitní a posilující spánek.

 

Odpočinek je pro zdraví a mládí stejně důležitý jako práce a aktivita. Odpočinek je obdobím doplnění sil. Odpočinek je doba, kdy se obnovuje naše energie. Naše tělo je stavěno tak, že bez řádného odpočinku nemůže správně fungovat. Umění odpočívat přispívá ke kvalitě a intenzitě života. Má zásadní vliv i na jeho délku. Umění odpočívat je tedy jedním ze zásadních kroků při prodlužování kvalitního života.

 

Tip na rychlý odpočinek: Sedněte si na pohodlnou, ale pevnou židli. Položte nohy celou plochou na podlahu a pohodlně se usaďte. Zavřete oči a postupně se soustřeďte na nohy, stehna, hýždě, břišní stěnu, předloktí, horní paže, šíji, čelo a tváře. Postupujte pomalu nahoru... potom zkontrolujte dýchání. Dýchejte pomalu a zhluboka, představujte si, kudy vzduch ve vašem těle prochází ... Až pocítíte uvolnění, potom otevřete oči do nádherného dne.

 

Důležitá regenerace

Organizmus potřebuje pro svoji regeneraci dostatek spánku. Člověk prospí třetinu svého života, v žádném případě se ale nejedná o ztracený čas. Naopak. Během spánku tělo „dobíjí baterky" a provádí celkovou údržbu. Když spíme, obnovují se tkáně, probíhají léčivé procesy, orgány a buňky se zásobují palivem a staré buňky jsou nahrazovány novými. Kromě toho „dozbrojuje" imunitní systém. Po dobrém spánku se cítíme osvěžení, čilí a také dobře vypadáme. Pleť je hladná a růžová, zkrátka jsme se „vyspali do růžova".


Dostatek spánku je nejen garantem tělesné a duševní svěžesti, ale předchází i předčasnému opotřebování a stárnutí.


Z hlediska hodnoty není důležitá jen délka trvání spánku, ta je individuální. Podstatná je jeho kvalita. Během spánku probíhají různé spánkové fáze, jejich délka a hloubka se k ránu snižuje. Střídají se periody snění a hlubokého spánku.


Ve fázi hlubokého spánku je tělesná regenerace velmi intenzivní, mozek je v klidu. Při snění mozek bdí a zpracovává denní podněty. Jen v případě, že se spánek skládá z fází snění a hlubokého spánku, je osvěžující a dává energii do dalšího dne.


Tento noční spánkový rytmus je řízen různými hormony, obzvlášť melatoninem, který produkuje epifýza (šišinka mozková). Melatonin je nejpřirozenějším „práškem na spaní", stimuluje usínání a spánek. Je produkován jakmile se sešeří. Mnozí vědci považují hormon melatonin za účinný elixír mládí.

 

Aby se vám spalo co nejlépe...
Pozor na poruchy spánky. Špatný spánek může mít velmi negativní vliv na vaše zdraví i váš životní styl a zkracuje život. Následující ukazatele avizují, že není spánek v pořádku: Problémy s usínáním a probouzením, nedostatek elánu, rychlé vyčerpání, pokles výkonnosti, duševní lenost, snížená kreativita, poruchy koncentrace nebo paměti, podrážděnost a deprese, časté lehčí bolesti hlavy bez zjevné příčiny, častá nachlazení nebo virové infekce.

Nejčastějšími příčinami špatného spánku jsou psychický stres a problémy, rozčilení a starosti. Může to být i nevhodné jídlo či konzumace jídla těsně před spaním. Další příčinou může být špatná ložnice - příliš hlučná místnost, špatně větraná a plná jedovatých splodin (například elektromagnetický smog z televize a počítačů, mobilní telefon v blízkosti obličeje). Na závadu může být i chrápající partner nebo nepravidelnost jako je například práce na směny. Spánek mohou narušovat některé léky, nedostatečná výživa, zvláště při dodržování různých diet nebo nedostatek vitamínů a minerálů. Také se může jednat o poruchu štítné žlázy.

 

Tipy na zdravý spánek:
• Dbejte, aby v místnosti, kde spíte, byla dokonalá tma (rolety). Jestliže musíte v noci vstávat, pak nesviťte - každý parsek pronikající do oka brzdí tvorbu spánkového hormonu melatoninu.
• Zařaďte do jídelníčku potraviny, které podporují tvorbu melatoninu, například sýr, burské oříšky, krůtí maso, slepičí vejce a mléko.
• Těsně před spaním nejezte, nepijte alkohol. Vysoká spotřeba alkoholu je vždy na újmu spánkových fází.
• Dbejte, abyste užívali co nejméně léků a drog. Chemická hypnotika dopomáhají pouze k „umělému spánku", který neosvěžuje.
• Pijte čaj na spaní, který většinou obsahuje kozlík lékařský, meduňku, třezalku, hloh, oves, měsíček zahradní.
• Skvělým přípravkem na spaní je hořčík (magnesium), protože tlumí nervozitu a podrážděnost a podporuje příjemnou dřímotu.
• Vyhněte se před spaním všemu, co by vás rozčílilo.
• Odstraňte z ložnice rušivé prvky.
• Nechoďte spát příliš pozdě a dbejte na pravidelnost.

Pokud máte stále problémy se spaním, v noci se několikrát budíte a nemůžete „zabrat", zkuste celou noc nespat a vynahradit si to druhý den. To může znovu seřídit váš biorytmus.

 

Pro Bio-Life.cz: Hana Kolmanová, poradkyně

Hodnocení článku

Hodnotilo 5 čtenářů průměrem 4.8 bodů z pěti


Čtěte také:

Anti - aging potraviny 
Jak se přizpůsobit změnám ve stáří 
Kouzlo pohybu 
Potraviny proti stárnutí 4. díl 
Způsob myšlení je rozhodující pro naše mládí 


Diskuze

Jméno: *
Email: *
WWW:
Nadpis:
Text: *
SPAM: * Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)


Položky označené * je nutno vyplnit.


AKCE

      FOOD LIFE

 Výživová poradna

2375Yjk.jpg

 

       ZDARMA!


+ přidat akcivíce akcí


Doporučujeme


  BIOMANA

2632ZTU.jpg

Zdravý obchod  (e-shop >)

 

SALVIAPARADISE

Salvia Paradise Shop - etnobotanika - byliny, kapsle, masti, extrakty, semena a živé rostliny.

Byliny, semena a rostliny