Články
12.03.2014 - Iva Veselá
Potraviny proti stárnutí 5. díl
Žijeme déle než kdy dřív. Nejenom to, máme také větší naději, že budeme ve vyšším věku zdravější a zdatnější. Nechce se nám přijmout neodvratnost stárnutí - chceme být stále mladí. A neznamená to jenom se skvěle cítit, ale také výborně vypadat. Dnes bude ve článku zmínka o dalších zázračných potravinách s účinky na naše mládí.
Čtěte také:
1. díl, 2. díl, 3. díl, 4. díl seriálu
Rajčata
Červené plody obsahují lykopen, a díky tomu mají jedinečné protirakovinné účinky. Lykopen neutralizuje volné radikály, ještě než mohou způsobit v organismu škodu. Brání tak řadě procesů od vzniku vrásek až po srdeční záchvaty. Některé studie dokonce naznačují, že lykopen ve srovnání s beta-karotenem může mít dvojnásobnou účinnost v boji proti rakovině. V rajčatech je také obsaženo železo, které je doprovázeno vitamínem C, tudíž se dobře vstřebává. Brání proti anémii a únavě
Artyčoky
Artyčoky zlepšují trávení a pomáhají při detoxikaci organismu. Obsahují clarin, který zvyšuje produkci žluči a zlepšuje funkci jater. Léčí poruchy jater a žlučníku, syndrom dráždivého tračníku a nevolnost. Má diuretické účinky, pomáhá proti zadržování tekutin v těle a vysokému krevnímu tlaku. Flavonoidy pomáhají udržet zdravé tepny.
Chcete vědět, jak se stravovat, abyste omládli? Jde to jednoduše. Kontaktujte našeho odborníka na výživu a zjistěte, jaké potraviny jsou pro vás vhodné.
Ředkvička
Oblíbené ředkvičky na první pohled nepřipomínají protistárnoucí potravinu, ale opak je pravdou. Obsahují mnoho živin působící proti předčasnému stárnutí. Jsou bohaté na síru, která je nezbytná pro zdravou kůži, vlasy a nehty a působí také proti rakovině. Pomáhají tělu zbavovat se škodlivin, podporují léčbu onemocnění žlučníku a jater, jež mohou být příčinou předčasného stárnutí. Jsou také cenným zdrojem draslíku, potřebného pro zdravé srdce, vápníku pro prevenci osteoporózy, vitamínu C proti potížím s očima a selenu na posílení imunity.
Chřest
Toto známé afrodiziakum obsahuje vitamín E, který udržuje mladistvou kůži a srdce. Je vynikajícím zdrojem kyseliny listové, o níž se tvrdí, že chrání před poškozením tepny přivádějící krev do krve a mozku. Tato kyselina má také prokázané účinky proti rakovině. Chřest obsahuje asparagin, draslík a sodík a díky těmto látkám funguje jako vynikající diuretiku a prostředek k pročištění organismu. Vitamín E působí proti vráskám a chrání srdce a stárnoucí mozek.
Růžičková kapusta
Malé kapustičky mají v sobě fytonutrienty, například sulforafan, který spouští uvolňování detoxikačních enzymu a enzymů působících proti rakovině. Je bohatá také na vlákninu a vitamín C zlepšující obranyschopnost. Obsahuje i kyselinu listovou, působící proti onemocnění srdce.
Mangold
Tento bohatý zdroj železa a jiných živin pomáhá udržet mládí. Železo pomáhá tělu vytvářet červené krvinky přenášející kyslík. Vitamín C zlepšuje absorpci železa v těle, pomáhá odstraňovat jedovaté těžké kovy a chrání před ztrátou vlasů. Vitamíny skupiny B a minerály (draslík, vápník, hořčík) chrání srdce a karotenoidy působí proti poškozování buněk volnými radikály.
Mrkev
Díky vysokému obsahu beta-karotenu má mrkev silné účinky proti stárnutí. Tuto látku tělo přeměňuje na vitamín A, důležitý pro oči. Je velmi prospěšný také pro kůži, imunitní a trávicí systém. Spolu s alfa-karotenem působí proti rakovině a pomáhá snižovat riziko srdečního onemocnění. Mrkev má také hodně vlákniny a vody, takže čistí játra, napomáhá detoxikaci a vyrovnává kůži (brání ji proti vráskám). Pro mladistvou pleť je důležitý také obsah vitamínu C a křemíku v mrkvi.
Tykev
Jasně oranžové tykve obsahují hodně karotenoidů, například beta-karotenu, který chrání proti rakovině, onemocněním srdce a potížím s očima. Beta-karoten také pomáhá při ochraně proti škodlivým účinkům slunce. Tykev je bohatá na vitamín C a posiluje tak imunitu a chrání kůži.
V dalším zítřejším dílu bude řeč o vynikajících oříšcích!
(Zdroj)
Nakladatelství: www.slovart.cz
Hodnocení článku
Hodnotili 4 čtenáři průměrem 4 bodů z pětiČtěte také:
Hroznové tajemstvíPosilující odpočinek
Potraviny proti stárnutí 2. díl
Potraviny proti stárnutí 4. díl
Poznejte sílu řepné šťávy!